Sledování čerstvosti masa: Nové možnosti.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F14%3A43897430" target="_blank" >RIV/60461373:22330/14:43897430 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Sledování čerstvosti masa: Nové možnosti.
Popis výsledku v původním jazyce
Pro sledování čerstvosti masa byl použit vrchní šál kýty, který byl rozporcován na 50g kousky, které byly zabaleny do modifikované atmosféry. Pro extrakci nízkomolekulárních látek bylo použito pět různých extrakčních činidel. Extrakty se poté měřili pomocí techniky DART ve spojení s vysokorozlišovací spektrometrií TOF-MS. Data z hmotnostních spekter byla upravena a podrobena analýze hlavních komponent, z čehož byl získán rozptylový diagram komponentního skóre. Na základě výsledků můžeme říct, že DART vespojení s TOF-MS je použitelný pro rozlišení masa v závislosti na jeho stáří při zvolení vhodných extrakčních činidel a podmínek analýzy.
Název v anglickém jazyce
Evaluation of meat freshness: New possibilities
Popis výsledku anglicky
Freshness of meat is an important property, thus, new methods for freshness evaluation are searched. Unfortunately, known methods are restricted, so we tried to use a quite new technique - direct analysis in real time (DART) coupled with time of flight -mass spectroscopy (TOF-MS). This technique uses plasma-excited atoms of helium and components of the atmosphere; and can follow up a countless change in a meat composition. For the extraction of low molecular weight compounds, we used five different solvents. DART coupled with TOF-MS was used for analysis of extracts. Obtained mass spectra were modified and processed with principal component analysis (PCA) in order to assess the compositional differences between fresh and spoiled meat. Based on processed data, it can be concluded that DART coupled with TOF-MS seems to be applicable for evaluation of the meat freshness, as the values of fresh and old meat can be found sharply separated in scatterplot and can be distinguished.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI111B053" target="_blank" >QI111B053: Nové postupy pro využití zemědělských surovin a produkci hlavních druhů potravin zvyšující jejich kvalitu, bezpečnost, konkurenceschopnost a výživový benefit spotřebiteli.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
XLIV. Lenfeldovy a Höklovy dny
ISBN
978-80-7305-728-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
172-176
Název nakladatele
VFU Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
15. 10. 2014
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—