Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nové možnosti sledování čerstvosti masa

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43899673" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43899673 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22330/14:43897427

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Nové možnosti sledování čerstvosti masa

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Čerstvost je jednou z důležitých vlastností masa, proto se dnes hledají nové metody, které by hodnotily čerstvost na základě velkého počtu markerů. Jako jedna z možností se nabízí technika DART ve spojení s TOF-MS. Výstupem je hmotnostní spektrum, ve kterém je možné sledovat nespočet markerů. Pro extrakci nízkomolekulárních látek bylo vyzkoušeno pět různých extrakčních činidel a směsí (demineralizovaná voda, methanol, toluen, chloroform-methanol (2:1) a isopropanol-hexan (2:1)), pro rozlišení vzorků se ukázaly jako nejvhodnější methanol a toluen. Data z hmotnostních spekter byla podrobena analýze hlavních komponent. Ze získaných výsledků vyplývá, že DART ve spojení s TOF-MS lze použít pro rozlišení masa na základě jeho čerstvosti, protože hodnoty pro čerstvé a staré vzorky byly od sebe zcela odděleny.

  • Název v anglickém jazyce

    New Possibilities of the Monitoring of the Meat Freshness

  • Popis výsledku anglicky

    Freshness of meat is an important property, thus, new methods for freshness evaluation are searched. Unfortunately, known methods are restricted, so we tried to use a quite new technique - direct analysis in real time (DART) coupled with time of flight - mass spectroscopy (TOFMS). This technique uses plasma-excited atoms of helium and components of the atmosphere; and can follow up a countless change in a meat composition. For the extraction of low molecular weight compounds, we used five different solvents (demineralized water, methanol, toluene, chloroform- methanol (2:1) a isopropanol-hexane (2:1)). DART coupled with TOF-MS was used for analysis of extracts. Obtained mass spectra were modified and processed with principal component analysis (PCA) in order to assess the compositional differences between fresh and spoiled meat. Based on processed data, it can be concluded that DARTcoupled with TOF-MS seems to be applicable for evaluation of the meat freshness, as the values of fresh and old meat can be found sharply separated in scatterplot and can be distinguished.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Chemické listy

  • ISSN

    0009-2770

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    109

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    129-134

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus