Nové možnosti sledování čerstvosti masa
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43899673" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43899673 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22330/14:43897427
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nové možnosti sledování čerstvosti masa
Popis výsledku v původním jazyce
Čerstvost je jednou z důležitých vlastností masa, proto se dnes hledají nové metody, které by hodnotily čerstvost na základě velkého počtu markerů. Jako jedna z možností se nabízí technika DART ve spojení s TOF-MS. Výstupem je hmotnostní spektrum, ve kterém je možné sledovat nespočet markerů. Pro extrakci nízkomolekulárních látek bylo vyzkoušeno pět různých extrakčních činidel a směsí (demineralizovaná voda, methanol, toluen, chloroform-methanol (2:1) a isopropanol-hexan (2:1)), pro rozlišení vzorků se ukázaly jako nejvhodnější methanol a toluen. Data z hmotnostních spekter byla podrobena analýze hlavních komponent. Ze získaných výsledků vyplývá, že DART ve spojení s TOF-MS lze použít pro rozlišení masa na základě jeho čerstvosti, protože hodnoty pro čerstvé a staré vzorky byly od sebe zcela odděleny.
Název v anglickém jazyce
New Possibilities of the Monitoring of the Meat Freshness
Popis výsledku anglicky
Freshness of meat is an important property, thus, new methods for freshness evaluation are searched. Unfortunately, known methods are restricted, so we tried to use a quite new technique - direct analysis in real time (DART) coupled with time of flight - mass spectroscopy (TOFMS). This technique uses plasma-excited atoms of helium and components of the atmosphere; and can follow up a countless change in a meat composition. For the extraction of low molecular weight compounds, we used five different solvents (demineralized water, methanol, toluene, chloroform- methanol (2:1) a isopropanol-hexane (2:1)). DART coupled with TOF-MS was used for analysis of extracts. Obtained mass spectra were modified and processed with principal component analysis (PCA) in order to assess the compositional differences between fresh and spoiled meat. Based on processed data, it can be concluded that DARTcoupled with TOF-MS seems to be applicable for evaluation of the meat freshness, as the values of fresh and old meat can be found sharply separated in scatterplot and can be distinguished.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Svazek periodika
109
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
129-134
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—