Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

DART - Nové možnosti v analýze masa

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43899820" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43899820 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    DART - Nové možnosti v analýze masa

  • Popis výsledku v původním jazyce

    DART (přímá analýza v reálném čase) používá plazmou excitované atomy helia a složky atmosféry, přičemž může sledovat nespočet změn ve složení masa. Pro extrakci nízkomolekulárních sloučenin bylo použito čtyř různých rozpouštědel (methanol - demineralizovaná voda (1:1), toluen, kyselina octová a kyselina chlorovodíková). Pro analýzu extraktů byla použita technika DART ve spojení s TOF-MS. Získaná hmotnostní spektra byla upravena a zpracována pomocí analýzy hlavních komponent (PCA). Na základě získaných výsledků je možné konstatovat, že rozlišení druhů je pomocí techniky DART TOF-MS možné.

  • Název v anglickém jazyce

    DART - New possibilities in the analysis of the meat

  • Popis výsledku anglicky

    DART (Direct Analysis in Real Time) uses plasma-excited atoms of helium and components of the atmosphere; and can follow up a countless change in a meat composition. For the extraction of low molecular weight compounds, we used four different solvents (methanol - demineralised water (1:1), toluene, acetic acid and hydrochloride acid). DART coupled with TOF-MS was used for analysis of extracts. Obtained mass spectra were modified and processed with principal component analysis (PCA) in order to assess the compositional differences between meat species. Based on processed data, it can be concluded that DART coupled with TOF-MS seems to be applicable for evaluation of the meat species.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Laboralim 2015: Zborník vedeckých prác

  • ISBN

    978-80-89597-23-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    332-335

  • Název nakladatele

    Slovenská technická univerzita v Bratislave (STU)

  • Místo vydání

    Bratislava

  • Místo konání akce

    Gabčíkovo

  • Datum konání akce

    5. 3. 2015

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku