DART - Nové možnosti v analýze masa
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43899820" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43899820 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
DART - Nové možnosti v analýze masa
Popis výsledku v původním jazyce
DART (přímá analýza v reálném čase) používá plazmou excitované atomy helia a složky atmosféry, přičemž může sledovat nespočet změn ve složení masa. Pro extrakci nízkomolekulárních sloučenin bylo použito čtyř různých rozpouštědel (methanol - demineralizovaná voda (1:1), toluen, kyselina octová a kyselina chlorovodíková). Pro analýzu extraktů byla použita technika DART ve spojení s TOF-MS. Získaná hmotnostní spektra byla upravena a zpracována pomocí analýzy hlavních komponent (PCA). Na základě získaných výsledků je možné konstatovat, že rozlišení druhů je pomocí techniky DART TOF-MS možné.
Název v anglickém jazyce
DART - New possibilities in the analysis of the meat
Popis výsledku anglicky
DART (Direct Analysis in Real Time) uses plasma-excited atoms of helium and components of the atmosphere; and can follow up a countless change in a meat composition. For the extraction of low molecular weight compounds, we used four different solvents (methanol - demineralised water (1:1), toluene, acetic acid and hydrochloride acid). DART coupled with TOF-MS was used for analysis of extracts. Obtained mass spectra were modified and processed with principal component analysis (PCA) in order to assess the compositional differences between meat species. Based on processed data, it can be concluded that DART coupled with TOF-MS seems to be applicable for evaluation of the meat species.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Laboralim 2015: Zborník vedeckých prác
ISBN
978-80-89597-23-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
332-335
Název nakladatele
Slovenská technická univerzita v Bratislave (STU)
Místo vydání
Bratislava
Místo konání akce
Gabčíkovo
Datum konání akce
5. 3. 2015
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—