Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Sledování čerstvosti masa: Nové možnosti

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43899671" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43899671 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Sledování čerstvosti masa: Nové možnosti

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Tato práce se zabývala využitím ionizační techniky DART pro rozlišení masa na základě jeho čerstvosti. Pro účel byl použit hovězí vrchní šál, který byl rozdělen na 50g kousky, které byly zabaleny do modifikované atmosféry. Pro extrakci nízkomolekulárníchlátek bylo použito pět různých extrakčních činidel. Extrakty se poté měřily pomocí techniky DART ve spojení s vysokorozlišovací spektrometrií TOF-MS. Data z hmotnostních spekter byla upravena a podrobena analýze hlavních komponent, z čehož byl získán rozptylový diagram komponentního skóre. Na základě výsledků můžeme říct, že DART ve spojení s TOF-MS je použitelný pro rozlišení masa v závislosti na jeho stáří při zvolení vhodných extrakčních činidel a podmínek analýzy.

  • Název v anglickém jazyce

    Monitoring of the meat freshness: New possibilities

  • Popis výsledku anglicky

    Freshness of meat is an important property, thus new methods for freshness evaluation are searched. Unfortunately, known methods are restricted, so we tried to use a quite new technique - direct analysis in real time (DART) coupled with time of flight -mass spectroscopy (TOF-MS). This technique uses plasma-excited atoms of helium and components of the atmosphere; and can follow up a countless change in a meat composition. For the extraction of low molecular weight compounds, we used five different solvents. DART coupled with TOF-MS was used for analysis of extracts. Obtained mass spectra were modified and processed with principal component analysis (PCA) in order to assess the compositional differences between fresh and meat stored for relative long time. Based on processed data, it can be concluded that DART coupled with TOF-MS seems to be applicable for evaluation of the meat freshness, as the values of fresh and older meat can be found sharply separated in scatterplot and can be di

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    25

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    28-31

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus