Sledování čerstvosti masa: Nové možnosti
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43899671" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43899671 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Sledování čerstvosti masa: Nové možnosti
Popis výsledku v původním jazyce
Tato práce se zabývala využitím ionizační techniky DART pro rozlišení masa na základě jeho čerstvosti. Pro účel byl použit hovězí vrchní šál, který byl rozdělen na 50g kousky, které byly zabaleny do modifikované atmosféry. Pro extrakci nízkomolekulárníchlátek bylo použito pět různých extrakčních činidel. Extrakty se poté měřily pomocí techniky DART ve spojení s vysokorozlišovací spektrometrií TOF-MS. Data z hmotnostních spekter byla upravena a podrobena analýze hlavních komponent, z čehož byl získán rozptylový diagram komponentního skóre. Na základě výsledků můžeme říct, že DART ve spojení s TOF-MS je použitelný pro rozlišení masa v závislosti na jeho stáří při zvolení vhodných extrakčních činidel a podmínek analýzy.
Název v anglickém jazyce
Monitoring of the meat freshness: New possibilities
Popis výsledku anglicky
Freshness of meat is an important property, thus new methods for freshness evaluation are searched. Unfortunately, known methods are restricted, so we tried to use a quite new technique - direct analysis in real time (DART) coupled with time of flight -mass spectroscopy (TOF-MS). This technique uses plasma-excited atoms of helium and components of the atmosphere; and can follow up a countless change in a meat composition. For the extraction of low molecular weight compounds, we used five different solvents. DART coupled with TOF-MS was used for analysis of extracts. Obtained mass spectra were modified and processed with principal component analysis (PCA) in order to assess the compositional differences between fresh and meat stored for relative long time. Based on processed data, it can be concluded that DART coupled with TOF-MS seems to be applicable for evaluation of the meat freshness, as the values of fresh and older meat can be found sharply separated in scatterplot and can be di
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
25
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
28-31
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—