Konjugované formy mykotoxinů zearalenonu a nivalenolu v ječmeni jarním
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F14%3A43898089" target="_blank" >RIV/60461373:22330/14:43898089 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Konjugované formy mykotoxinů zearalenonu a nivalenolu v ječmeni jarním
Popis výsledku v původním jazyce
Mykotoxiny mohou být stejně jako ostatní xenobiotika částečně metabolizovány za vzniku konjugovaných forem mykotoxinů, které se mohou vyskytovat buď ve formě rozpustné (maskované mykotoxiny) či asociované v makromolekule (vázané mykotoxiny). Konzumenti jsou tak prostřednictvím potravin kontaminovaných mykotoxiny vystaveni jak jejich nativním, tak částečně metabolizovaným formám. V současné době je známo okolo čtyřiceti maskovaných forem mykotoxinů, většinou pocházejících ze skupiny produkovaných mikromycetami rodu Fusarium. Výskyt konjugovaných forem mykotoxinů byl prokázán v mnoha obilovinách, cereálních výrobcích, ale také v dalších potravinách, například pivu a zejména tam, kde bylo při technologickém procesu výroby použito fermentace, při které může docházek k uvolnění vázaných toxinů. Cílem studie byla analýza vzorků ječmene jarního vykazující vysokou kontaminaci mykotoxiny zearalenonem a nivalenolem za účelem detekce možných konjugovaných forem těchto mykotoxinů s využitím ultra-
Název v anglickém jazyce
Conjugated forms of Fusarium mycotoxins zearalenone and nivalenol in spring barley
Popis výsledku anglicky
Mycotoxins may be like other xenobiotics partially metabolized to form conjugated forms of mycotoxins, which can occur either in soluble form (masked mycotoxins) or in the macromolecule associated (bound mycotoxins). Consumers are thus through food contaminated with mycotoxins exposed both their native and partially metabolised forms. Currently known forms around forty masked mycotoxins, mostly originating from micromycetes produced by Fusarium. Occurrence of conjugated forms of mycotoxins has been demonstrated in many cereals, cereal products, but also in other foods such as beer, and in particular where it was during the technological process used in the production fermentation at docházek which can release bound toxins. The aim of the study was to analyze samples having a high spring barley mycotoxin contamination zearalenone and nivalenol in order to detect possible conjugated forms of these mycotoxins using ultra performance liquid chromatography coupled with tandem mass spectrome
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI111B044" target="_blank" >QI111B044: Komplexní strategie pro minimalizaci negativního dopadu infekce toxikogenními houbami r. Fusarium v obilovinách a odvozených produktech.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník přednášek z konference Mykotoxiny 2014
ISBN
978-80-7080-895-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
83-93
Název nakladatele
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
23. 10. 2014
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—