Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Konjugované formy mykotoxinů zearalenonu a nivalenolu v ječmeni jarním

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F14%3A43898089" target="_blank" >RIV/60461373:22330/14:43898089 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Konjugované formy mykotoxinů zearalenonu a nivalenolu v ječmeni jarním

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Mykotoxiny mohou být stejně jako ostatní xenobiotika částečně metabolizovány za vzniku konjugovaných forem mykotoxinů, které se mohou vyskytovat buď ve formě rozpustné (maskované mykotoxiny) či asociované v makromolekule (vázané mykotoxiny). Konzumenti jsou tak prostřednictvím potravin kontaminovaných mykotoxiny vystaveni jak jejich nativním, tak částečně metabolizovaným formám. V současné době je známo okolo čtyřiceti maskovaných forem mykotoxinů, většinou pocházejících ze skupiny produkovaných mikromycetami rodu Fusarium. Výskyt konjugovaných forem mykotoxinů byl prokázán v mnoha obilovinách, cereálních výrobcích, ale také v dalších potravinách, například pivu a zejména tam, kde bylo při technologickém procesu výroby použito fermentace, při které může docházek k uvolnění vázaných toxinů. Cílem studie byla analýza vzorků ječmene jarního vykazující vysokou kontaminaci mykotoxiny zearalenonem a nivalenolem za účelem detekce možných konjugovaných forem těchto mykotoxinů s využitím ultra-

  • Název v anglickém jazyce

    Conjugated forms of Fusarium mycotoxins zearalenone and nivalenol in spring barley

  • Popis výsledku anglicky

    Mycotoxins may be like other xenobiotics partially metabolized to form conjugated forms of mycotoxins, which can occur either in soluble form (masked mycotoxins) or in the macromolecule associated (bound mycotoxins). Consumers are thus through food contaminated with mycotoxins exposed both their native and partially metabolised forms. Currently known forms around forty masked mycotoxins, mostly originating from micromycetes produced by Fusarium. Occurrence of conjugated forms of mycotoxins has been demonstrated in many cereals, cereal products, but also in other foods such as beer, and in particular where it was during the technological process used in the production fermentation at docházek which can release bound toxins. The aim of the study was to analyze samples having a high spring barley mycotoxin contamination zearalenone and nivalenol in order to detect possible conjugated forms of these mycotoxins using ultra performance liquid chromatography coupled with tandem mass spectrome

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI111B044" target="_blank" >QI111B044: Komplexní strategie pro minimalizaci negativního dopadu infekce toxikogenními houbami r. Fusarium v obilovinách a odvozených produktech.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník přednášek z konference Mykotoxiny 2014

  • ISBN

    978-80-7080-895-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

    83-93

  • Název nakladatele

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    23. 10. 2014

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku