Analytické aspekty stanovení maskovaných mykotoxinů v potravinářských plodinách a odvozených produktech
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43901811" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43901811 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Analytické aspekty stanovení maskovaných mykotoxinů v potravinářských plodinách a odvozených produktech
Popis výsledku v původním jazyce
Mykotoxiny mohou být stejně jako další xenobiotika částečně metabolizovány, např. napadenými rostlinami. Tyto metabolity jsou označovány jako konjugované formy ("maskované" mykotoxiny), dále mohou být inkorporované v makromolekulách (vázané mykotoxiny). Většina dosud popsaných konjugovaných mykotoxinů vzniká prostřednictvím detoxifikačních cest napadených rostlin, během produkce či zpracování potravin, některé maskované mykotoxiny mohou být dokonce produkovány přímo mikromycetami. Především vývoj analytických instrumentací v posledních dekádě umožnil identifikaci mnoha desítek mykotoxinových konjugátů (Berthiller a kol., 2009; Berthiller a kol., 2013). Hlavním problémem v souvislosti s konjugovanými mykotoxiny je jejich potenciální uvolnění a nárůst hladin nativního mykotoxinu, k čemuž by mohlo dojít např. v gastrointenstinálním traktu lidí či hospodářských zvířat (Berthiller a kol., 2009; Dall'Erta a kol., 2013). Obecně je analýza konjugovaných forem mykotoxinů značně komplikovaná, a to především díky jejich vyšší polaritě, tudíž nízké výtěžnosti a nedostupnosti analytických standardů mimo deoxynivalenol-3-glukosid (Berthiller a kol., 2005). Předkládaná studie shrnuje poznatky získané v analýze mykotoxinů a jejich konjugovaných forem získaných na Ústavu analýzy potravin a výživy v posledních několika letech se zaměřením především na deoxynivalenol (DON), hlavní trichothecen typu B, který bývá označován jako marker mykotoxinové kontaminace cereálií. První část studie je zaměřena na analýzu cereálií a piva, kde byly mimo DON a DON-3-glukosid detekovány i oligoglykolysované formy DON v rámci výroby piva a komerčně dotupných vzorcích piva (Lancova a kol., 2008; Zachariasova a kol., 2008; Kostelanska a kol., 2009; Zachariasova a kol., 2012). Druhá část studie je zaměřena na zhodnocení aplikace imunochemických metod v analýze mykotoxinů se zaměřením na DON.
Název v anglickém jazyce
Analytical challenges in determining 'masked' mycotoxins in food crops and product thereof.
Popis výsledku anglicky
Mycotoxins may be partially metabolized as well as other xenobiotics., e.g. by infected plants. These metabolites are known as conjugated forms ('masked') of mycotoxins, they can be also incorporated into macromolecules (bound mycotoxins). The majority of the known mycotoxin conjugates are formed through detoxification pathways of the infected plants, during the production or food processing, some of them may be produced directly by micromycetes. Especially the development of analytical instrumentations in the last decade allowed the identification of tens of new conjugates (Berthiller et al., 2009; Berthiller et al., 2013). The isssue related to conjugated mycotoxins is potential release of the free mycotoxins and increase of the total content of the free forms due to the cleavage in the gastrointestinal tract of humans or livestock (Berthiller et al., 2009; Dall'Erta et al., 2013). Generally, determination of conjugated forms of mycotoxins is complicated due to their high polarity causing poor recoveries and inavailability of analytical standards with the exception of deoxynivalenol-3-glucoside (Berthiller et al., 2005). The presented study summarizes the knowledge in the area of mycotoxins and their conjugated forms gained at the Department of Food Analysis and Nutrition in the last years with special focus on deoxynivalenol (DON), the major type B trochothecene known as marker of mycotoxin contamination of cereals. First part of the study is focused on analysis of cereals and beer where DON was detected together with mono- and oligo-glycosides of DON within beer production as well as in commercially available beers (Lancova et al., 2008; Zachariasova et al., 2008; Kostelanska et al., 2009; Zachariasova et al., 2012). The second part of the study is focused on evaluation of immunochemical methods used in mycotoxin analysis with focus on DON.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LO1601" target="_blank" >LO1601: Pražské vysokoškolské analytické centrum II a III - NPU 2015-2020</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Zborník přednášok z konferencie Mykotoxíny 2016
ISBN
978-80-89597-43-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
12-14
Název nakladatele
Slovenská technická univerzita v Bratislave, Fakulta chemickej a potravinárskej technológie (FCHPT STU)
Místo vydání
Bratislava
Místo konání akce
Bratislava
Datum konání akce
22. 9. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—