Termostabilita mléka a faktory, které ji ovlivňují.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F14%3A43898440" target="_blank" >RIV/60461373:22330/14:43898440 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/26722861:_____/14:#NE38
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Termostabilita mléka a faktory, které ji ovlivňují.
Popis výsledku v původním jazyce
Termostabilita je velice důležitým parametrem při hodnocení kvality syrového mléka, a to zejména z hlediska tepelných záhřevů, kterými je mléko vystaveno během jeho procesního zpracování. Cílem této studie bylo posoudit vliv různých parametrů syrového mléka na jeho termostabilitu a zároveň zhodnotit kvalitu syrového mléka. U vzorků syrového mléka z různých farem byly zkoumány různé fyzikálně chemické, chemické a mikrobiální parametry. Všechny sledované parametry se pohybovaly v rozmezí obvyklém pro normální mléko. U žádného z parametrů však nebyl prokázán jednoznačný vliv na termostabilitu, což může být způsobeno skutečností, že termostabilita je výsledkem kombinovaného působení řady faktorů, které se v daném souboru vzorků nemusely projevit.
Název v anglickém jazyce
Heat stability of milk and factors influencing it.
Popis výsledku anglicky
Heat stability is a very important parameter of raw milk quality, especially in terms of thermal processes. The aim of this work was to evaluate the heat stability of bovine milk and the factors influencing it and the quality of milk. The microbial parameters, physically-chemical and chemical parameters were determined. All monitored parameters were in the range valid for standard milk. Definite influence of parameters on the heat stability of milk was not proved. The reason may be that the heat stability is the result of the combined effect of several parameters, that needn't manifest in the given set of samples.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1210300" target="_blank" >QJ1210300: Systémy jištění kvality a bezpečnosti mlékárenských výrobků vhodnými metodami aplikovatelnými v praxi</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy - Zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
Neuveden
Číslo periodika v rámci svazku
146
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
"XIV"-"XVII"
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—