Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kompozitní směsi na bázi pšeničné mouky - pečivo

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F14%3A43899291" target="_blank" >RIV/60461373:22330/14:43899291 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kompozitní směsi na bázi pšeničné mouky - pečivo

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Přídavky mouk z amarantu, quinoi a tef do pšeničné (10-30 %) ovlivnila jak makroskopické, tak mikroskopické znaky laboratorně připraveného pečiva. Podle měrných objemů, tvaru a senzorických profilů pečiva stejně jako podle míry penetrace střídy, vliv netradičních plodin se prokázal ve smyslu snížení technologické a spotřebitelské kvality (zejména výrazným nárůstem tuhosti střídy). Podle typu modifikace receptury došlo k zjemnění střídy. Nezávisle na druhu plodiny a výši přídavku však póry tvořily asi 60% plochy řezu pečivem.

  • Název v anglickém jazyce

    Composite blends based on wheat flour - bread

  • Popis výsledku anglicky

    Additions of amaranth, quinoa and teff into wheat flour (10 - 30%) affected both macroscopic and microscopic characteristic of bread prepared in a laboratory scale. According to specific volume, bread shape and bread sensorial profile as well as crumb penetration rate, effect of incorporated crop type prevailed; in all three tested groups, increasing amount of non-traditional crop lead to both technological and consumer's quality worsening (especially significant crumb firmness increase). Correspondingly to bread modification, texture got gradually fine-grained. Reversely, pores represented approximately 60% of slice area independently on crop type as well as on addition levels.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI111B053" target="_blank" >QI111B053: Nové postupy pro využití zemědělských surovin a produkci hlavních druhů potravin zvyšující jejich kvalitu, bezpečnost, konkurenceschopnost a výživový benefit spotřebiteli.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník konference Ingrovy dny 2014

  • ISBN

    978-80-7375-944-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    19-22

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    5. 3. 2014

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku