Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Influence of process parameters and added starches on resistant starch content and sensory properties of maize extrudates

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43899548" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43899548 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/star.201500059/epdf" target="_blank" >http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/star.201500059/epdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1002/star.201500059" target="_blank" >10.1002/star.201500059</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Influence of process parameters and added starches on resistant starch content and sensory properties of maize extrudates

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Maize grits with orwithoutstarchyadditives (nativewheat starch,distarchphosphates,soluble?ber)were extruded through a single-screw laboratory extruder Brabender KE 19/25 with a controlledbarreltemperature in three zonesandinahead,diediameter4 mm,comprising acompression ratioof the screw of 2:1. The purpose was to in?uence resistant starch (RS) content together withimproving/saving key physicochemical properties by controlling extrusion cooking variables (wateraddition into feed of 5-20%, screw speed 80-120 rpm, temperature, mass fraction of the additive inthe dry premix 0-50%). The in?uences of most starchy additives were negligible. Pre-gelatinizedcross-linked starch and soluble ?ber nutriose in?uenced signi?cantly the process pressure, where alow value exhibited high values RS. Based on the data of 48 trials, 7 mathematical optimizationmodels were computed. High RS content worsened the expansion ratio. To obtain a RS content of1%, it was necessary to decrease expansion ratio to 1.7 where the breaking strength was acceptable.The result of minimizing resistant starch content created an expansion ratio from 2.6 to 2.7, abreaking strength ?1 N/mm2and a RS content (maximum) of 0.2%.

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of process parameters and added starches on resistant starch content and sensory properties of maize extrudates

  • Popis výsledku anglicky

    Maize grits with orwithoutstarchyadditives (nativewheat starch,distarchphosphates,soluble?ber)were extruded through a single-screw laboratory extruder Brabender KE 19/25 with a controlledbarreltemperature in three zonesandinahead,diediameter4 mm,comprising acompression ratioof the screw of 2:1. The purpose was to in?uence resistant starch (RS) content together withimproving/saving key physicochemical properties by controlling extrusion cooking variables (wateraddition into feed of 5-20%, screw speed 80-120 rpm, temperature, mass fraction of the additive inthe dry premix 0-50%). The in?uences of most starchy additives were negligible. Pre-gelatinizedcross-linked starch and soluble ?ber nutriose in?uenced signi?cantly the process pressure, where alow value exhibited high values RS. Based on the data of 48 trials, 7 mathematical optimizationmodels were computed. High RS content worsened the expansion ratio. To obtain a RS content of1%, it was necessary to decrease expansion ratio to 1.7 where the breaking strength was acceptable.The result of minimizing resistant starch content created an expansion ratio from 2.6 to 2.7, abreaking strength ?1 N/mm2and a RS content (maximum) of 0.2%.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1310219" target="_blank" >QJ1310219: Pšenice se specifickým složením a vlastnostmi škrobu pro potravinářské a průmyslové účely</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Starch/Stärke

  • ISSN

    0038-9056

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    67

  • Číslo periodika v rámci svazku

    9-10

  • Stát vydavatele periodika

    DE - Spolková republika Německo

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    737-744

  • Kód UT WoS článku

    000361053100003

  • EID výsledku v databázi Scopus