Kakaový nápoj obohacený vedlejšími jablečnými produkty
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43900299" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43900299 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://ukp.vscht.cz/files/uzel/0025138/cyvNyz7Sm3d4rUJZVX5RaraCJQA.pdf" target="_blank" >http://ukp.vscht.cz/files/uzel/0025138/cyvNyz7Sm3d4rUJZVX5RaraCJQA.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kakaový nápoj obohacený vedlejšími jablečnými produkty
Popis výsledku v původním jazyce
Předmětem funkčního vzorku je kakaový nápoj využívající vedlejších produkty potravinářského průmyslu (odpadu z jablek při výrobě šťáv, dření a kompotů) jako složky. Obohacující složka této zlepšující látky do kakaového nápoje je sušený jablečný odpad, následně upravený v drtiči na jemný prášek. Při sušení dochází k několikanásobnému zakoncentrování nutričně významných složek a tím přídavek této obohacující složky zvyšuje nutriční a senzorické vlastnosti již při nízkých množstvích přidaných do výrobku. Hlavním přínosem je navyšování obsahu vlákniny, minerálních látek a senzorických vlastností v tomto typu výrobků. Zejména zvýšený obsah vlákniny je velkým přínosem v podobných typech výrobků.
Název v anglickém jazyce
Cocoa drink enriched with apple by-products
Popis výsledku anglicky
The subject of this functional sample is cocoa drink using a by-product of the food industry (waste from the production of apple juices, purées and compotes) as a component. Enriching component of this enhancer to the cocoa drink is a dried apple waste modified in a grinder to a fine powder. During drying concentrating of nutritionally important components occurs and therefore the addition of an enriching component increases the nutritional and sensory properties even at low amounts added to the product. The main benefit is the increase of fiber content, minerals and sensory characteristics of this type of product. Particularly increased fiber content is of great benefit in similar types of products.
Klasifikace
Druh
G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TA04011188" target="_blank" >TA04011188: Vývoj nových potravin na bázi vedlejších produktů potravinářského průmyslu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
9/2015
Číselná identifikace
—
Technické parametry
Smlouva o účasti na řešení projektu "Vývoj nových potravin na bázi vedlejších produktů potravinářského průmyslu" mezi VŠCHT Praha a Lady Marmelade s r.o. uzavřena dne 10. 10. 2014.
Ekonomické parametry
Výrobek je zcela nový, dojde k navýšení kapacity výroby a navýšení sortimentu o tento druh výrobku. Předpokládané zisky spojené s výrobou tohoto výrobku lze očekávat v řádu statisíců korun.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
60461373
Název vlastníka
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)
Požadavek na licenční poplatek
—
Adresa www stránky s výsledkem
—