Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Čokoládové bonbony a tyčinky na bázi vedlejších produktů zpracování ovoce

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43900312" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43900312 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://ukp.vscht.cz/files/uzel/0025138/cyvNyz7Sm3d4rUJZVX5RaraCoSUA.pdf" target="_blank" >http://ukp.vscht.cz/files/uzel/0025138/cyvNyz7Sm3d4rUJZVX5RaraCoSUA.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Čokoládové bonbony a tyčinky na bázi vedlejších produktů zpracování ovoce

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Předmětem funkčního vzorku jsou čokoládové bonbóny a tyčinky s přídavkem vedlejších produktů potravinářského průmyslu (odpadu z jablek při výrobě šťáv, dření a kompotů). Čokoládové bonbóny a tyčinky se vyrábějí z kakaové hmoty, do které se přidá 20 % sušených jablečných odpadů namletých na jemný prášek. Kakaová hmota se lije do forem a po vychlazení se vyjme finální výrobek. Při sušení vedlejších produktů zpracování ovoce dochází k několikanásobnému zkoncentrování nutričně významných složek a tím přídavek této obohacující složky zvyšuje nutriční a senzorické vlastnosti již při nízkých množstvích přidaných do výrobku. Hlavním přínosem je navyšování obsahu vlákniny, minerálních látek a senzorických vlastností v tomto typu výrobků. Zejména zvýšený obsah vlákniny je velkým přínosem v podobných typech výrobků.

  • Název v anglickém jazyce

    Chocolate candies and bars based on by-products of fruit processing

  • Popis výsledku anglicky

    The subject of functional sample are the chocolate candies and bars with the addition of food industry by-products (waste from the production of apple juices, purées and compotes). Chocolate candy and bars are produced from cocoa mass, to which was added20% of dried apple waste milled to a fine powder. Cocoa mass is poured into molds and after cooling it is taken up as the final product. During drying concentrating of nutritionally important components occurs and therefore the addition of an enrichingcomponent increases the nutritional and sensory properties even at low amounts added to the product. The main benefit is the increase of fiber content, minerals and sensory characteristics of this type of product. Particularly increased fiber content isof great benefit in similar types of products.

Klasifikace

  • Druh

    G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/TA04011188" target="_blank" >TA04011188: Vývoj nových potravin na bázi vedlejších produktů potravinářského průmyslu</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    19/2015

  • Číselná identifikace

  • Technické parametry

    Smlouva o účasti na řešení projektu "Vývoj nových potravin na bázi vedlejších produktů potravinářského průmyslu" mezi VŠCHT Praha a Lady Marmelade s r.o. uzavřena dne 10. 10. 2014.

  • Ekonomické parametry

    Výrobek je zcela nový, dojde k navýšení kapacity výroby a navýšení sortimentu o tento druh výrobku. Předpokládané zisky spojené s výrobou tohoto výrobku lze očekávat v řádu statisíců korun.

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

    60461373

  • Název vlastníka

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)

  • Požadavek na licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem