Čokoládové bonbony a tyčinky na bázi vedlejších produktů zpracování ovoce
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43900312" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43900312 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://ukp.vscht.cz/files/uzel/0025138/cyvNyz7Sm3d4rUJZVX5RaraCoSUA.pdf" target="_blank" >http://ukp.vscht.cz/files/uzel/0025138/cyvNyz7Sm3d4rUJZVX5RaraCoSUA.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Čokoládové bonbony a tyčinky na bázi vedlejších produktů zpracování ovoce
Popis výsledku v původním jazyce
Předmětem funkčního vzorku jsou čokoládové bonbóny a tyčinky s přídavkem vedlejších produktů potravinářského průmyslu (odpadu z jablek při výrobě šťáv, dření a kompotů). Čokoládové bonbóny a tyčinky se vyrábějí z kakaové hmoty, do které se přidá 20 % sušených jablečných odpadů namletých na jemný prášek. Kakaová hmota se lije do forem a po vychlazení se vyjme finální výrobek. Při sušení vedlejších produktů zpracování ovoce dochází k několikanásobnému zkoncentrování nutričně významných složek a tím přídavek této obohacující složky zvyšuje nutriční a senzorické vlastnosti již při nízkých množstvích přidaných do výrobku. Hlavním přínosem je navyšování obsahu vlákniny, minerálních látek a senzorických vlastností v tomto typu výrobků. Zejména zvýšený obsah vlákniny je velkým přínosem v podobných typech výrobků.
Název v anglickém jazyce
Chocolate candies and bars based on by-products of fruit processing
Popis výsledku anglicky
The subject of functional sample are the chocolate candies and bars with the addition of food industry by-products (waste from the production of apple juices, purées and compotes). Chocolate candy and bars are produced from cocoa mass, to which was added20% of dried apple waste milled to a fine powder. Cocoa mass is poured into molds and after cooling it is taken up as the final product. During drying concentrating of nutritionally important components occurs and therefore the addition of an enrichingcomponent increases the nutritional and sensory properties even at low amounts added to the product. The main benefit is the increase of fiber content, minerals and sensory characteristics of this type of product. Particularly increased fiber content isof great benefit in similar types of products.
Klasifikace
Druh
G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TA04011188" target="_blank" >TA04011188: Vývoj nových potravin na bázi vedlejších produktů potravinářského průmyslu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
19/2015
Číselná identifikace
—
Technické parametry
Smlouva o účasti na řešení projektu "Vývoj nových potravin na bázi vedlejších produktů potravinářského průmyslu" mezi VŠCHT Praha a Lady Marmelade s r.o. uzavřena dne 10. 10. 2014.
Ekonomické parametry
Výrobek je zcela nový, dojde k navýšení kapacity výroby a navýšení sortimentu o tento druh výrobku. Předpokládané zisky spojené s výrobou tohoto výrobku lze očekávat v řádu statisíců korun.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
60461373
Název vlastníka
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)
Požadavek na licenční poplatek
—
Adresa www stránky s výsledkem
—