Charakterizace biodegradovatelného plastu na bázi polybutylensukcinátu za účelem balení masa
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43900560" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43900560 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.czechfoodchem.cz/2015/Sbornik_2015.pdf" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/2015/Sbornik_2015.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Charakterizace biodegradovatelného plastu na bázi polybutylensukcinátu za účelem balení masa
Popis výsledku v původním jazyce
Obalové materiály vyráběné z fosilních zdrojů mají rozmanitou škálu aplikací, nicméně díky jejich nízké biodegradabilitě a vysoké akumulaci v životním prostředí se stávají velkým ekologickým problémem. Jedním z možných řešení redukce ekologického odpaduje nahradit syntetické polymery biologicky rozložitelnými polymery. Takový obalový materiál by měl zaručit bezpečnost a kvalitu potravin, přispět k mikrobiologické stabilitě potravin, udržet organoleptické a nutriční vlastnosti výrobku a zabránit migracilátek z obalu do potraviny. V rámci projektu7th Framework program ''SUCCIPACK'' byly tyto vlastnosti ověřovány pro nově vyvinutý biodegradabilní materiál na bázi polybutylensukcinátu (PBS), který je v plánu vyrábět z prekurzorů získaných z obnovitelnýchzdrojů. V této studii byl diskutován vliv PBS C (PBSA/PBS+10%PBSA) a PBS D (PBSA/PBS+10%PBSA+10%talek) obalů na skladované maso (kuřecí, krůtí a uzené krůtí maso) zabalené pomocí vakuové baličky a zároveň byly zjišťovány fyzikální, chemi
Název v anglickém jazyce
Characterization of biodegradable plastics based on polybutylene succinate used for meat packaging
Popis výsledku anglicky
Packaging materials made from fossil sources have a diverse range of applications, but due to their low biodegradability and high accumulation in the environment are becoming a major environmental problem. One possible solution is the reduction of organic waste, to replace synthetic polymers with biodegradable polymers. This packaging material should guarantee food safety and quality, contribute to the microbiological stability of foods to maintain the organoleptic and nutritional characteristics of theproduct and prevent the migration of substances from packaging into food. Within projektu7th Framework program, SUCCIPACK 'these properties were tested for the newly developed biodegradable material based polybutylensukcinate (PBS). In this study we discuss the influence of PBS C (PBSA / PBS + 10% PBSA) and PBS D (PBSA / PBS + 10% PBSA + 10% talc) packaging stored meat (chicken, turkey and smoked turkey) packaged by vacuum packer and sought physical, chemical and mechanical properties o
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
O - Projekt operacniho programu
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XLV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
978-80-7080-937-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
109-112
Název nakladatele
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský dvůr u Bystřice nad Pernštejnem
Datum konání akce
25. 5. 2015
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—