Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Potenciál kravského kolostra pro výrobu funkčních potravin v kombinaci s probiotiky.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43900576" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43900576 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Potenciál kravského kolostra pro výrobu funkčních potravin v kombinaci s probiotiky.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kolostrum obsahuje celou řadu nutričních a bioaktivních látek používaných pro výrobu doplňků stravy nebo funkčních potravin. Naším cílem bylo otestovat možnost kombinace kravského kolostra a probiotik za účelem vývoje nového výrobku využívajícího jejich pozitivní benefity na lidské zdraví. Nejprve bylo u vzorků kravského kolostra stanoveno základní chemické složení a koncentrace bioaktivních látek (laktoferin, laktoperoxidasa, lysozym, IgG, minerálních látek a vitamínů) a poté byly po pasteraci vzorky inokulovány vybraným souborem probiotických kmenů. Počty probiotických mikroorganismů po 24-hodinové kultivaci byly u většiny vzorků 107-108 KTJ/ml. Stanovené výsledky naznačují, že antimikrobiální efekt bioaktivních látek v kolostru závisí na jejich koncentraci, ale i na jejich synergickém působení.

  • Název v anglickém jazyce

    Growth of selected probiotic strains in bovine colostrum.

  • Popis výsledku anglicky

    Colostrum contains a whole range of nutritive and bioactive compounds used in the production of dietary supplements or functional foods. Our aim was to investigate the possibility to develop new products containing bovine colostrum and probiotics. First, we determined a basic chemical composition and concentration of bioactive substances (lactoferrin, lactoperoxidase, lysozyme, IgG, minerals and vitamins) in each sample of bovine colostrum. Thereafter we pasteurized colostrum and inoculated by selected probiotic strains. Probiotic counts were 107-108 CFU/ml in most of samples after 24-h cultivation.Our results indicate that the antimicrobial effect of bioactive substances from colostrum depends on their concentration but also their synergistic action.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1210376" target="_blank" >QJ1210376: Kolostrum jako zdroj nových primárních produktů v potravinách a doplňcích stravy vyznačujících se zlepšenými dietetickými vlastnostmi a vysokým obsahem přirozených biologicky aktivních látek.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy - Zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    Neuveden

  • Číslo periodika v rámci svazku

    149

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    7-10

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus