Potenciál kravského kolostra pro výrobu funkčních potravin v kombinaci s probiotiky.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43900576" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43900576 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Potenciál kravského kolostra pro výrobu funkčních potravin v kombinaci s probiotiky.
Popis výsledku v původním jazyce
Kolostrum obsahuje celou řadu nutričních a bioaktivních látek používaných pro výrobu doplňků stravy nebo funkčních potravin. Naším cílem bylo otestovat možnost kombinace kravského kolostra a probiotik za účelem vývoje nového výrobku využívajícího jejich pozitivní benefity na lidské zdraví. Nejprve bylo u vzorků kravského kolostra stanoveno základní chemické složení a koncentrace bioaktivních látek (laktoferin, laktoperoxidasa, lysozym, IgG, minerálních látek a vitamínů) a poté byly po pasteraci vzorky inokulovány vybraným souborem probiotických kmenů. Počty probiotických mikroorganismů po 24-hodinové kultivaci byly u většiny vzorků 107-108 KTJ/ml. Stanovené výsledky naznačují, že antimikrobiální efekt bioaktivních látek v kolostru závisí na jejich koncentraci, ale i na jejich synergickém působení.
Název v anglickém jazyce
Growth of selected probiotic strains in bovine colostrum.
Popis výsledku anglicky
Colostrum contains a whole range of nutritive and bioactive compounds used in the production of dietary supplements or functional foods. Our aim was to investigate the possibility to develop new products containing bovine colostrum and probiotics. First, we determined a basic chemical composition and concentration of bioactive substances (lactoferrin, lactoperoxidase, lysozyme, IgG, minerals and vitamins) in each sample of bovine colostrum. Thereafter we pasteurized colostrum and inoculated by selected probiotic strains. Probiotic counts were 107-108 CFU/ml in most of samples after 24-h cultivation.Our results indicate that the antimicrobial effect of bioactive substances from colostrum depends on their concentration but also their synergistic action.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1210376" target="_blank" >QJ1210376: Kolostrum jako zdroj nových primárních produktů v potravinách a doplňcích stravy vyznačujících se zlepšenými dietetickými vlastnostmi a vysokým obsahem přirozených biologicky aktivních látek.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy - Zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
Neuveden
Číslo periodika v rámci svazku
149
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
7-10
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—