Stanovení složení volných aminokyselin v česneku a cibuli
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43900570" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43900570 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení složení volných aminokyselin v česneku a cibuli
Popis výsledku v původním jazyce
Předkládaná metodika umožňuje provést rychlou a citlivou analýzu vhodnou ke stanovení volných aminokyselin (23 analytů). Analýza využívá moderní instrumentace složené z ultra-účinného kapalinového chromatografu s vysokorozlišovacím hmotnostním spektrometrem typu orbitrální iontová past (U-HPLC-OrbitrapMS). Jelikož jsou aminokyseliny polární látky, při separaci na reverzní fázi nevykazují dostatečnou retenci, a proto pro ně není tento způsob separace příliš vhodný. Popsaná U-HPLC-OrbitrapMS metodika využívá nový typ analytické kolony HILIC, která separuje na polární stacionární fázi jako je oxid křemičitý, amidy, hydroxyly a kyany. Použití U-HPLC-OrbitrapMS umožňuje analyzovat volné aminokyseliny přímo bez nutnosti derivatizace analytů, která je při využití konvenčních detektorů (UV/VIS/FLD) nutná pro detekci stanovovaných aminokyslein. Detekce pomocí vysokorozlišovacího hmotnostního spektrometru OrbitrapMS umožňuje detekci analytů při ultra vysokém rozlišení hmot (až 100 000 FWHM na hmotě 200 m/z) a s velmi vysokou přesností měřené hmoty m/z (< 2 ppm), což je možné využít při zpětném prohledávání chromatografických záznamů a identifikaci neznámých látek (např. nehydrolyzovaných oligopeptidů, nebo degradačních produktů aminokyselin a peptidů po hydrolýze) prostřednictvím porovnání změřené hmoty a přesné hmoty vytipovaných sloučenin. Výhodou vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrie je navíc i snadnost vývoje metody, kdy analytik není nucen optimalizovat podmínky ionizace a fragmentace pro jednotlivé aminokyseliny (jako je tomu při použití tandemové nízkorozlišovací MS), neboť kontinuální sběr plných hmotnostních spekter ve vysokém rozlišení zajišťuje komplexnost detekce i vysoký stupeň konfirmace.
Název v anglickém jazyce
Determination of free amino acids composition in garlic and onion
Popis výsledku anglicky
The presented methodology enables rapid and sensitive analysis to for determination of free amino acids (23 analytes). The method utilizes modern instrumentation consisting of ultra-high liquid chromatograph coupled to high resolution mass spectrometer with orbital ion trap mass analyzer (U-HPLC-OrbitrapMS). Aminoacids are rather polar compounds which are not separated on the reverse-phased analytical column due to insufficient retention, therefore this system is not suitable for aminoacids. Described U-HPLC-OrbitrapMS method use a new type of HILIC analytical column, which separates polar analytes on a polar stationary phase. Utilization of U-HPLC-OrbitrapMS allows analyzing free aminoacids without derivatization which is essential in the case of conventional detection (UV/VIS/FLD) for the purpose of increasing the sensitivity of the method. Detection of analytes using high resolution mass spectrometer OrbitrapMS allows analyte identification at ultra-high mass resolution (100 000 FWHM, defined for m/z 200) with high mass accuracy (?m/z < 2 ppm). Another advantage of this technique is a possibility of retrospective data mining, thus identification of unknown compounds (e.g. nonhydrolyzed oligopeptides, degradation products of aminoacids or peptides after hydrolysis) via comparison of acquired data and theoretical masses of possible compounds of interest.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1210158" target="_blank" >QJ1210158: Bezpečná a kvalitní zelenina r. Allium se zaměřením na česnek z domácích zdrojů</a><br>
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
UCM_česnek_aminokyseliny
Číslo předpisu
1/2016/SRV
Technické parametry
ISO 9000
Ekonomické parametry
Výhoda výše popsané metodiky přímé analýzy extraktu česneku nebo cibule metodou U-HPLC-OrbitrapMS spočívá především v jednoduché přípravě vzorku bez nutnosti použití zdlouhavých postupů, jako např. derivatizace v případě stanovení pomocí HPLC-UV, HPLC-FLD nebo GC-MS. Náklady na nákup a použití derivatizačních činidel se pohybují řádově ve stovkách Kč/vzorek. Další nespornou výhodou je využití ultra-účinné kapalinové chromatografie, která má oproti konvenční HPLC vyšší separační potenciál, umožňuje významné zkrácení doby analýzy, ale i snížení spotřeby rozpouštědel (acetonitril). To je výhodné jak z ekonomického (cena za 1 litr acetonitrilu se pohybuje kolem 4 000 Kč), tak i z ekologického hlediska snížením množství odpadů.
Označení certifikačního orgánu
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Hroznová 2, 656 06 Brno
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů