Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hodnocení mikrobiálních biofilmů pomocí DART/TOF-MS

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43902657" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43902657 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Hodnocení mikrobiálních biofilmů pomocí DART/TOF-MS

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Nedílnou součástí všech operacích v potravinářství je jistá míra znečištění pracovních ploch a částí výrobních zařízení. Pro každou operaci je však nezbytné to, aby úroveň znečištění nepřesáhla takovou míru, že by hrozilo nebezpečí kontaminace vyráběných potravin. Proces čištění a desinfekce je součástí úspěšné potravinářské výroby, včetně splnění legislativních požadavků. Jedním z hlavních cílů čištění a desinfekce je odstranit znečištění, které umožňuje potenciální růst bakterií, kvasinek a plísní, a snížit tak riziko kontaminace potravin, otravy z potravin nebo zkažení potravin. Vyrobení potravinářského výrobku mikrobiologicky nebezpečného, zkontaminovaného nebo o špatné kvalitě, která je důvodem ke snížení doby trvanlivosti, má pro výrobce vážné ekonomické následky (ztráta pověsti, soudní pře, onemocnění z potravin, následné náhrady zákazníkům, včetně velkých ztrát prodejů). Z tohoto důvodu jsou v potravinářství neustále vyvíjeny nové postupy, jak rychle ověřit účinnost čištění a sanitace, případně, jak co nejrychleji identifikovat neodstraněné znečištění. Moderní ionizační technika DART (Direct Analysis in Real Time) patří do skupiny ambientních ionizačních technik. S touto technikou lze analyzovat plyny, kapaliny i pevné látky bez složitějších úprav vzorků. Je proto ideální k rychlému "screeningu". Technika DART/TOF-MS umožnila charakterizovat základní znečištění výrobních linek (sacharidy, lipidy, organické kyseliny a podobně), což při čištění výrobních linek umožní snadno vybrat vhodný sanitační prostředek, včetně optimalizace sanitačního procesu (dobu působení, koncentraci a stanovení vhodné teploty sanitačního prostředku).

  • Název v anglickém jazyce

    Evaluation of microbial biofilms using DART / TOF-MS

  • Popis výsledku anglicky

    An integral part of all operations in the food industry is a certain degree of contamination of working surfaces and parts production facilities. For each operation it is necessary that the level of contamination does not exceed a certain degree causing contamination of produced food. Cleaning and disinfection are an integral part of safe and quality food production,following current legislative requirements. One of the main aims of cleaning and disinfection is to eliminate contamination, which support causes the potential growth of bacteria, yeasts and moulds, in order to reduce the risk of contamination, poisoning or spoilage of food. Manufactured food product microbiologically unsafe, poor quality, which is due to a reduction in shelf life, manufacturers has serious economic consequences (loss of reputation, lawsuits, foodborne illnesses, consequential compensation to clients, including large losses of sales). For that reason, in the food industry are constantly developed new procedures for quick verification of sanitation efficacy and identify cation of residual contamination. Modern ionization technique DART (The Direct Analysis in Real Time) belongs to the group of ambient ionization techniques. Using this technique it is possible to analyse the gases, liquids and solid samples without sample pre-treatment. This method it suitable for rapid screening. The DART/TOF-MS technique is able to characterize basic pollution in production lines (e.g. carbohydrates, lipids, organic acids, and others). During sanitation lines it is easy to select a suitable and to optimize of the sanitation process (duration the concentration and suitable temperature of the sanitizer). Using the DART/TOF-MS technique it is possible to estimate bacteria, yeasts and moulds. The DART/TOF-MS technique appears to be potentially suitable for identification of bacterial biofilms, for the basic characterisation of microorganisms and for control the forming efficiency of sanitation of food plants

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník Celostátní přehlídky sýrů 2016 - Výsledky přehlídek a sborník konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7080-973-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    159-162

  • Název nakladatele

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    20. 1. 2016

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku