Hodnocení mikrobiálních biofilmů pomocí DART/TOF-MS
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43902657" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43902657 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení mikrobiálních biofilmů pomocí DART/TOF-MS
Popis výsledku v původním jazyce
Nedílnou součástí všech operacích v potravinářství je jistá míra znečištění pracovních ploch a částí výrobních zařízení. Pro každou operaci je však nezbytné to, aby úroveň znečištění nepřesáhla takovou míru, že by hrozilo nebezpečí kontaminace vyráběných potravin. Proces čištění a desinfekce je součástí úspěšné potravinářské výroby, včetně splnění legislativních požadavků. Jedním z hlavních cílů čištění a desinfekce je odstranit znečištění, které umožňuje potenciální růst bakterií, kvasinek a plísní, a snížit tak riziko kontaminace potravin, otravy z potravin nebo zkažení potravin. Vyrobení potravinářského výrobku mikrobiologicky nebezpečného, zkontaminovaného nebo o špatné kvalitě, která je důvodem ke snížení doby trvanlivosti, má pro výrobce vážné ekonomické následky (ztráta pověsti, soudní pře, onemocnění z potravin, následné náhrady zákazníkům, včetně velkých ztrát prodejů). Z tohoto důvodu jsou v potravinářství neustále vyvíjeny nové postupy, jak rychle ověřit účinnost čištění a sanitace, případně, jak co nejrychleji identifikovat neodstraněné znečištění. Moderní ionizační technika DART (Direct Analysis in Real Time) patří do skupiny ambientních ionizačních technik. S touto technikou lze analyzovat plyny, kapaliny i pevné látky bez složitějších úprav vzorků. Je proto ideální k rychlému "screeningu". Technika DART/TOF-MS umožnila charakterizovat základní znečištění výrobních linek (sacharidy, lipidy, organické kyseliny a podobně), což při čištění výrobních linek umožní snadno vybrat vhodný sanitační prostředek, včetně optimalizace sanitačního procesu (dobu působení, koncentraci a stanovení vhodné teploty sanitačního prostředku).
Název v anglickém jazyce
Evaluation of microbial biofilms using DART / TOF-MS
Popis výsledku anglicky
An integral part of all operations in the food industry is a certain degree of contamination of working surfaces and parts production facilities. For each operation it is necessary that the level of contamination does not exceed a certain degree causing contamination of produced food. Cleaning and disinfection are an integral part of safe and quality food production,following current legislative requirements. One of the main aims of cleaning and disinfection is to eliminate contamination, which support causes the potential growth of bacteria, yeasts and moulds, in order to reduce the risk of contamination, poisoning or spoilage of food. Manufactured food product microbiologically unsafe, poor quality, which is due to a reduction in shelf life, manufacturers has serious economic consequences (loss of reputation, lawsuits, foodborne illnesses, consequential compensation to clients, including large losses of sales). For that reason, in the food industry are constantly developed new procedures for quick verification of sanitation efficacy and identify cation of residual contamination. Modern ionization technique DART (The Direct Analysis in Real Time) belongs to the group of ambient ionization techniques. Using this technique it is possible to analyse the gases, liquids and solid samples without sample pre-treatment. This method it suitable for rapid screening. The DART/TOF-MS technique is able to characterize basic pollution in production lines (e.g. carbohydrates, lipids, organic acids, and others). During sanitation lines it is easy to select a suitable and to optimize of the sanitation process (duration the concentration and suitable temperature of the sanitizer). Using the DART/TOF-MS technique it is possible to estimate bacteria, yeasts and moulds. The DART/TOF-MS technique appears to be potentially suitable for identification of bacterial biofilms, for the basic characterisation of microorganisms and for control the forming efficiency of sanitation of food plants
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník Celostátní přehlídky sýrů 2016 - Výsledky přehlídek a sborník konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7080-973-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
159-162
Název nakladatele
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
20. 1. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—