Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Složení tuků v maloobchodní síti v roce 2016

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43902841" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43902841 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.agral.cz/LinkClick.aspx?fileticket=aGRKdVeb8ic%3D&tabid=730&language=cs-CZ" target="_blank" >http://www.agral.cz/LinkClick.aspx?fileticket=aGRKdVeb8ic%3D&tabid=730&language=cs-CZ</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Složení tuků v maloobchodní síti v roce 2016

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Výsledky rozborů potvrdily, že kvalitní roztíratelné tuky dostupné na domácím trhu jsou vyráběny bez použití částečně ztužených tuků. Obsah transmastných kyselin je výrazně nižší než v másle. Rovněž byly vyvráceny mýty, že margaríny obsahují výhradně omega 6 polynenasycené mastné kyseliny. Žádný takový výrobek mezi sledovanými nebyl. Výrobky značky Flora mají nejnižší obsah nasycených mastných kyselin a v rámci sledovaných kategorií výrobků patří mezi nejlepší zdroje nedostatkových omega 3 mastných kyselin. Tato zjištění jsou v souladu s nejnovějšími doporučeními pro obyvatele USA, kde se doporučuje u kategorií roztíratelných tuků sledovat obsah nasycených a nenasycených mastných kyselin a pro pravidelnou konzumaci volit ty výrobky, které snižují příjem nasycených mastných kyselin a nahrazují je ve stravě mastnými kyselinami nenasycenými. Podíváme-li se na složení výrobků ve vztahu k francouzským doporučením, tak více omezujícím byl součet obsahu kyseliny laurové, myristové a palmitové než celkový obsah nasycených mastných kyselin, a to nejen vůči 12 %, ale i vůči 10 % z celkového příjmu energie, a to u všech výrobků. Francouzská doporučení nelze proto považovat za rozvolnění tolerovaného příjmu pro nasycené mastné kyseliny, ba právě naopak.

  • Název v anglickém jazyce

    Composition of fats in the retail network in 2016

  • Popis výsledku anglicky

    Results of the analyzes confirmed that the quality spreadable fats available on the domestic market are manufactured without the use of partially hydrogenated oils. The content of trans fatty acids is significantly lower than in butter. They also were disproved myths that margarines contain only omega 6 polyunsaturated fatty acids. No such product was not among the surveyed. Flora brand products have the lowest content of saturated fatty acids and under the two categories of products are among the best sources of scarce omega 3 fatty acids. These findings are in line with the latest recommendations for US residents, which is recommended in the categories of spreadable fats to monitor the content of saturated and unsaturated fatty acids and for regular consumption choose those products that reduce the intake of saturated fatty acids and replac them in your diet with unsaturated fatty acids. If we look at the composition of the products in relation to the French recommendations, more restrictive was the sum of the content of lauric acid, myristic acid and palmitic than the total content of saturated fatty acids, not only to 12%, but also to the 10% of total energy intake, and it all products. French recommendations can not therefore be considered as loosening tolerable intake for saturated fatty acids, quite the contrary.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Potravinářská revue

  • ISSN

    1801-9102

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    3

  • Číslo periodika v rámci svazku

    10.5.2016

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    14-18

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus