Obohacení pšeničné mouky hladké světlé přídavky netradičních plodin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43903002" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43903002 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Obohacení pšeničné mouky hladké světlé přídavky netradičních plodin
Popis výsledku v původním jazyce
Rozpustná a nerozpustná složka vlákniny je v kompozitech na bázi pšeničné mouky zastoupena diferencovaně. Lupina a chia byly vyhodnoceny jako donory vlákniny s poměrem IDF:SDF blízkým doporučovanému optimu. Lněná vláknina splňuje požadavek na průkazné zvýšení TDF. Největší množství SDF bylo zjištěno ve vzorcích s obsahem ječmene a konopí setého. Nopálová a kaštanová mouka jsou vhodné pro vývoj sortimentu "zdravých" cereálních výrobků. Z technologického i ekonomického hlediska je doporučen přídavek netradičních komponent do 10 % na pšeničnou mouku, kdy kromě vlákniny jsou netradiční recepturní složky donorem také bílkovin, minerálních látek, vitaminů a rostlinných antioxidantů.
Název v anglickém jazyce
Wheat flour enrichment by non-traditional crop additions
Popis výsledku anglicky
Into wheat compsite flour, soluble and insoluble fraction of diatary fibre are presented in a different rate. Lupine and chia were evaluated as fibre donors with IDF:SDF ratio close to recommended optimum. Linenseed fibre meets a requirement to increase TDF content significantly. The highest SDF ratio was determined in samples containing barley and hemp. Nopal and chestnut flour are sufficient for for development of innovative "healthier" cereal products. From technological and economical point of view, recommended addition of non-traditional crops is up to 10% on wheat flour base; the alternative materials support also proteins, minerals, vitamins and fyto-antioxidants.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI111B053" target="_blank" >QI111B053: Nové postupy pro využití zemědělských surovin a produkci hlavních druhů potravin zvyšující jejich kvalitu, bezpečnost, konkurenceschopnost a výživový benefit spotřebiteli.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlynářské noviny
ISSN
1214-6374
e-ISSN
—
Svazek periodika
156
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
8-11
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—