Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Obohacení pšeničné mouky hladké světlé přídavky netradičních plodin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43903002" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43903002 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Obohacení pšeničné mouky hladké světlé přídavky netradičních plodin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Rozpustná a nerozpustná složka vlákniny je v kompozitech na bázi pšeničné mouky zastoupena diferencovaně. Lupina a chia byly vyhodnoceny jako donory vlákniny s poměrem IDF:SDF blízkým doporučovanému optimu. Lněná vláknina splňuje požadavek na průkazné zvýšení TDF. Největší množství SDF bylo zjištěno ve vzorcích s obsahem ječmene a konopí setého. Nopálová a kaštanová mouka jsou vhodné pro vývoj sortimentu "zdravých" cereálních výrobků. Z technologického i ekonomického hlediska je doporučen přídavek netradičních komponent do 10 % na pšeničnou mouku, kdy kromě vlákniny jsou netradiční recepturní složky donorem také bílkovin, minerálních látek, vitaminů a rostlinných antioxidantů.

  • Název v anglickém jazyce

    Wheat flour enrichment by non-traditional crop additions

  • Popis výsledku anglicky

    Into wheat compsite flour, soluble and insoluble fraction of diatary fibre are presented in a different rate. Lupine and chia were evaluated as fibre donors with IDF:SDF ratio close to recommended optimum. Linenseed fibre meets a requirement to increase TDF content significantly. The highest SDF ratio was determined in samples containing barley and hemp. Nopal and chestnut flour are sufficient for for development of innovative "healthier" cereal products. From technological and economical point of view, recommended addition of non-traditional crops is up to 10% on wheat flour base; the alternative materials support also proteins, minerals, vitamins and fyto-antioxidants.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI111B053" target="_blank" >QI111B053: Nové postupy pro využití zemědělských surovin a produkci hlavních druhů potravin zvyšující jejich kvalitu, bezpečnost, konkurenceschopnost a výživový benefit spotřebiteli.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlynářské noviny

  • ISSN

    1214-6374

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    156

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    8-11

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus