Moderní možnosti využití odpadních surovin ze zpracování vinných hroznů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F17%3A43902541" target="_blank" >RIV/60461373:22330/17:43902541 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.chemicke-listy.cz/docs/full/2017_02_103-108.pdf" target="_blank" >http://www.chemicke-listy.cz/docs/full/2017_02_103-108.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Moderní možnosti využití odpadních surovin ze zpracování vinných hroznů
Popis výsledku v původním jazyce
Vitis vinifera, je jedním z nejvíce pěstovaných plodin po celém světě. Při výrobě vína se hromadí různé vedlejší produkty. Mezi nejdůležitější odpadní vedlejší produkty patří stopky, hroznové výlisky a vinné kaly. To je důvod, proč se vinařský průmysl stal jedním z hlavních výrobců biologického odpadu, který zatěžuje životní prostředí. Nicméně, odpadní vedlejší produkty mohou být zdrojem mnoha cenných látek. Proto je výzkum zaměřen na možnost použití vinařského odpadu vedlejších produktů jako nového zdroje antioxidantů; to je zejména využití stonků a hole, které nebyly pro tento účel dosud použity. Antioxidanty mohou být dále použity v potravinářském průmyslu nebo medicíně.
Název v anglickém jazyce
Modern Utilization of Biowaste from Wine Grape Processing
Popis výsledku anglicky
Vitis vinifera is one of the most widely grown crops throughout the world. During the production of wine, various by-products are accumulated. The most important waste by-products include stems, grape pomace and wine lees. This is the reason why the wine making industry became one of the main producers of biowaste which burdens the environment. However, the waste by-products may be a source of many valuable substances. Therefore, the research is focused on the possibility to use the winery waste by-products as a new source of antioxidants; it is especially the utilization of the stems and the canes which have not been used for this purpose yet. The antioxidants can further be used in food industry or medicine.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
40105 - Horticulture, viticulture
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LO1601" target="_blank" >LO1601: Pražské vysokoškolské analytické centrum II a III - NPU 2015-2020</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Svazek periodika
111
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
103-108
Kód UT WoS článku
000397150200002
EID výsledku v databázi Scopus
—