Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Moderní možnosti využití odpadních surovin ze zpracování vinných hroznů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F17%3A43902541" target="_blank" >RIV/60461373:22330/17:43902541 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.chemicke-listy.cz/docs/full/2017_02_103-108.pdf" target="_blank" >http://www.chemicke-listy.cz/docs/full/2017_02_103-108.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Moderní možnosti využití odpadních surovin ze zpracování vinných hroznů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Vitis vinifera, je jedním z nejvíce pěstovaných plodin po celém světě. Při výrobě vína se hromadí různé vedlejší produkty. Mezi nejdůležitější odpadní vedlejší produkty patří stopky, hroznové výlisky a vinné kaly. To je důvod, proč se vinařský průmysl stal jedním z hlavních výrobců biologického odpadu, který zatěžuje životní prostředí. Nicméně, odpadní vedlejší produkty mohou být zdrojem mnoha cenných látek. Proto je výzkum zaměřen na možnost použití vinařského odpadu vedlejších produktů jako nového zdroje antioxidantů; to je zejména využití stonků a hole, které nebyly pro tento účel dosud použity. Antioxidanty mohou být dále použity v potravinářském průmyslu nebo medicíně.

  • Název v anglickém jazyce

    Modern Utilization of Biowaste from Wine Grape Processing

  • Popis výsledku anglicky

    Vitis vinifera is one of the most widely grown crops throughout the world. During the production of wine, various by-products are accumulated. The most important waste by-products include stems, grape pomace and wine lees. This is the reason why the wine making industry became one of the main producers of biowaste which burdens the environment. However, the waste by-products may be a source of many valuable substances. Therefore, the research is focused on the possibility to use the winery waste by-products as a new source of antioxidants; it is especially the utilization of the stems and the canes which have not been used for this purpose yet. The antioxidants can further be used in food industry or medicine.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40105 - Horticulture, viticulture

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LO1601" target="_blank" >LO1601: Pražské vysokoškolské analytické centrum II a III - NPU 2015-2020</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Chemické listy

  • ISSN

    0009-2770

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    111

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    103-108

  • Kód UT WoS článku

    000397150200002

  • EID výsledku v databázi Scopus