Stanovení charakteristických gama-dipeptidů S-alk(en)ylcysteinsulfoxidů s kyselinou L-glutamovou a jejich redukovaných forem v česneku a cibuli
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F17%3A43902797" target="_blank" >RIV/60461373:22330/17:43902797 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení charakteristických gama-dipeptidů S-alk(en)ylcysteinsulfoxidů s kyselinou L-glutamovou a jejich redukovaných forem v česneku a cibuli
Popis výsledku v původním jazyce
Předkládaná metodika umožňuje provést rychlé a spolehlivé stanovení charakteristických dipeptidů a jejich redukovaných forem v česneku a cibuli. Analýza využívá moderní instrumentace založené na ultra-účinné kapalinové chromatografii v kombinaci s tandemově hmotnostní spektrometrií na platformě trojitého kvadrupólu (U-HPLC?MS/MS). Jelikož jsou dipeptidy i jejich redukované formy látky spíše polární, při separaci na reverzní fázi nevykazují dostatečnou retenci, a proto pro ně není tento způsob separace příliš vhodný. Popsaná U-HPLC?MS/MS metodika využívá nový typ analytické kolony BEH Amide, která separuje například vitaminy nebo sacharidy, na polární stacionární fázi (modifikovaný oxid křemičitý). Použití U-HPLC?MS/MS umožňuje analyzovat dipeptidy a jejich redukované formy přímo bez nutnosti derivatizace analytů, která je při využití konvenčních detektorů (UV/VIS/FLD) nutná pro detekci těchto stanovovaných látek. Obvykle se pro derivatizaci využívá oftaldialdehyd(OPA)/2-methylpropan-2-thiol nebo dansylchlorid, tento postup je však náročnější na přípravu vzorku vzhledem k potřebnému derivatizačnímu kroku. Je tedy rychlejší a efektivnější použít metodu U-HPLC?MS/MS, která zvláštní úpravu vzorku nevyžaduje a navíc poskytuje spolehlivou kvalitativní i kvantitativní informaci.
Název v anglickém jazyce
Determination of characteristic gamma-dipeptides of S-alk (en) ylcysteine sulfoxides with L-glutamic acid and their reduced forms in garlic and onion
Popis výsledku anglicky
The presented methodology which allows to performed a quick and reliable determination of characteristic dipeptides and their reduced forms in garlic and onion. T principle of this analysis is based on modern analytical instrumentation using ultra-performance liquid chromatography coupled with tandem mass spectrometry (U-HPLC-MS/MS). Since dipeptides and their reduced forms are rather polar substances, the reverse phase separation not allows a sufficient retention, and therefore this kind of separation is not too suitable. U-HPLC-MS / MS in this methodology use a new type of analytical column BEH Amide which is able to separate e.g. vitamins or carbohydrates on a polar stationary phase (modified silica). Using U-HPLC-MS / MS allows analysis of dipeptides and their reduced forms directly without derivatization, what is necessary when conventional detectors (UV/VIS/FLD) are used. Usually, for derivatization oftaldialdehyd (OPA)/2-methylpropane-2-thiol or dansyl chloride are used, however this procedure is time consuming and the sample preparation is more demanding. U-HPLC-MS / MS is faster and more efficient method, special sample preparation does not required and in addition reliable quantitative and qualitative information are provided.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
—
OECD FORD obor
40101 - Agriculture
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
Česnek, cibule
Číslo předpisu
UKZUZ 006753/2017
Technické parametry
ISO 9000
Ekonomické parametry
Výhoda výše popsané metodiky přímé analýzy extraktu česneku nebo cibule metodou U-HPLC?MS/MS spočívá především v jednoduché přípravě vzorku bez nutnosti použití zdlouhavých postupů. Náklady na nákup a použití derivatizačních činidel se pohybují řádově ve stovkách Kč/vzorek. Další nespornou výhodou je využití ultra-účinné kapalinové chromatografie, která má oproti konvenční HPLC vyšší separační potenciál, umožňuje významné zkrácení doby analýzy, ale i snížení spotřeby rozpouštědel (acetonitril). To je výhodné jak z ekonomického , tak i z ekologického hlediska snížením množství odpadů. Předpokládá se, že laboratoř, která chce uvedenou metodu zavést, již má zkušenosti s analýzou v systémech LC-MS a vlastní již také HPLC-MS. Implementace metody zahrnuje zjištění aktuálních pracovních charakteristik. Za předpokladu, že by bylo provedeno 20 verifikačních a kontrolních analýz, přičemž provozní náklady na jednu analýzu by byly 1400 Kč, celkové náklady na implementaci by se rovnaly 28 tis. Kč.
Označení certifikačního orgánu
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Hroznová 2, Brno, 656 06
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů