Využití impedanční spektroskopie pro hodnocení autenticity pomerančových šťáv
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F17%3A43914253" target="_blank" >RIV/60461373:22330/17:43914253 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22340/17:43914253
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití impedanční spektroskopie pro hodnocení autenticity pomerančových šťáv
Popis výsledku v původním jazyce
Měření elektrické impedance umožňuje charakterizaci studované matice neinvazivně a v reálném čase. Naše práce byla zaměřena na ověření metody elektrochemické impedance spektroskopie pro rychlé potvrzení autenticity pomerančového džusu. Pro účely experimentu byly testované vzorky pomerančové šťávy zředěny vodou a obohaceny o cukry a kyselinu citronovou, protože tento typ falšování a zvolené koncentrace přidaných látek odpovídají nejpravděpodobnějším prostředkům zavádějících zákazníků v případě ovocné šťávy. Analýza elektrochemických parametrů testovaných vzorků byla provedena v impedančním článku s rovinnými elektrodami s napětím 0,5 V a frekvencí v rozmezí od 50 Hz do 1 MHz. Výsledky měření ukazují, že metoda umožňuje rychlé a jednoduché testování kvality pomerančové šťávy vyrobené z koncentrátu; konkrétněji umožňuje detekci ředění 100% šťávy s 20 nebo více procenty vody nebo s přídavkem cukru. Jako takový lze tuto metodu doporučit jako další postup ochrany spotřebitele a předcházení nekalé soutěži mezi výrobci.
Název v anglickém jazyce
Use of Electrochemical Impedance Spectroscopy to Verify Orange Juice Authenticity
Popis výsledku anglicky
Measuring electrical impedance enables characterisation of the studied matrix non-invasively and in real time. Our work was aimed to verify the method of electrochemical impedance spectroscopy for quick confirmation of orange juice authenticity. For the purpose of the experiment, the tested samples of orange juice were diluted with water and enriched by sugars and citric acid, as this type of adulteration and the chosen concentrations of the added substances correspond to the most likely means of misleading customers in the case of fruit juice. The analysis of the electrochemical parameters of the tested samples was carried out in an impedance cell with planar electrodes at a voltage of 0.5 V and the frequency ranging from 50 Hz to 1 MHz. The results of the measurements show that the method enables quick and simple screening of the quality of orange juice made from concentrate; more specifically, it enables one to detect dilution of 100 % juices with 20 or more per cent of water or the sugar addition. As such, the method can be recommended as another procedure of consumer protection and prevention of unfair competition among manufacturers.
Klasifikace
Druh
J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS
CEP obor
—
OECD FORD obor
20401 - Chemical engineering (plants, products)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Svazek periodika
2017
Číslo periodika v rámci svazku
111
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
258-263
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85018828564