Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití impedanční spektroskopie pro hodnocení autenticity pomerančových šťáv

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F17%3A43914253" target="_blank" >RIV/60461373:22330/17:43914253 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22340/17:43914253

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití impedanční spektroskopie pro hodnocení autenticity pomerančových šťáv

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Měření elektrické impedance umožňuje charakterizaci studované matice neinvazivně a v reálném čase. Naše práce byla zaměřena na ověření metody elektrochemické impedance spektroskopie pro rychlé potvrzení autenticity pomerančového džusu. Pro účely experimentu byly testované vzorky pomerančové šťávy zředěny vodou a obohaceny o cukry a kyselinu citronovou, protože tento typ falšování a zvolené koncentrace přidaných látek odpovídají nejpravděpodobnějším prostředkům zavádějících zákazníků v případě ovocné šťávy. Analýza elektrochemických parametrů testovaných vzorků byla provedena v impedančním článku s rovinnými elektrodami s napětím 0,5 V a frekvencí v rozmezí od 50 Hz do 1 MHz. Výsledky měření ukazují, že metoda umožňuje rychlé a jednoduché testování kvality pomerančové šťávy vyrobené z koncentrátu; konkrétněji umožňuje detekci ředění 100% šťávy s 20 nebo více procenty vody nebo s přídavkem cukru. Jako takový lze tuto metodu doporučit jako další postup ochrany spotřebitele a předcházení nekalé soutěži mezi výrobci.

  • Název v anglickém jazyce

    Use of Electrochemical Impedance Spectroscopy to Verify Orange Juice Authenticity

  • Popis výsledku anglicky

    Measuring electrical impedance enables characterisation of the studied matrix non-invasively and in real time. Our work was aimed to verify the method of electrochemical impedance spectroscopy for quick confirmation of orange juice authenticity. For the purpose of the experiment, the tested samples of orange juice were diluted with water and enriched by sugars and citric acid, as this type of adulteration and the chosen concentrations of the added substances correspond to the most likely means of misleading customers in the case of fruit juice. The analysis of the electrochemical parameters of the tested samples was carried out in an impedance cell with planar electrodes at a voltage of 0.5 V and the frequency ranging from 50 Hz to 1 MHz. The results of the measurements show that the method enables quick and simple screening of the quality of orange juice made from concentrate; more specifically, it enables one to detect dilution of 100 % juices with 20 or more per cent of water or the sugar addition. As such, the method can be recommended as another procedure of consumer protection and prevention of unfair competition among manufacturers.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    20401 - Chemical engineering (plants, products)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Chemické listy

  • ISSN

    0009-2770

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2017

  • Číslo periodika v rámci svazku

    111

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    258-263

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85018828564