Použití cely s planárními elektrodami pro měření impedance pomerančových šťáv
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22340%2F12%3A43893518" target="_blank" >RIV/60461373:22340/12:43893518 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22330/12:43893518
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Použití cely s planárními elektrodami pro měření impedance pomerančových šťáv
Popis výsledku v původním jazyce
Impedanční spektroskopie je nová, rozvíjející se metoda, která má také značný potenciál při analýze potravin. Její jedinečnost spočívá v tom, že poskytuje fyzikálně-chemické informace o vzorku, zároveň je to poměrně rychlá zároveň nedestruktivní a levnámetoda. Měřené impedanční spektrum je závislostí impedance na frekvenci a je ovlivňováno strukturou a chemickým složením potravin, přičemž největší vliv má obsah vody, minerálů, kyselin a stupeň jejich disociace. Impedanční spektroskopie našla uplatněnív laboratorní kontrole ovoce a zeleniny (sledování kvality technologického zpracování). Cílem práce bylo zhodnocení možností využití impedanční spektroskopie jako rychlou metodu pro rozlišení různých druhů komerčně vyráběných pomerančových šťáv.
Název v anglickém jazyce
Using liquid cell with planar electrodes for electrical impedance study of orange juice
Popis výsledku anglicky
Impedance spectroscopy is a new emerging method that has considerable potential in food analysis. The uniqueness lies in the fact that it provides the physicochemical information about the sample, while it is also relatively quick and inexpensive non-destructive method. Measured impedance spectrum is dependent on the frequency and impedance is influenced by the structure and chemical composition of food, the biggest influence water content, mineral acids and their degree of dissociation. Impedance spectroscopy has found application in the laboratory control of fruit and vegetables (quality monitoring technological processing). The aim of the study was to evaluate the possibility of using impedance spectroscopy as a rapid method to distinguish the different types of commercially available orange juices.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
JB - Senzory, čidla, měření a regulace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GAP108%2F11%2F1298" target="_blank" >GAP108/11/1298: Detekční vrstvy na bázi kompozitů organokomplexů s nanočásticemi pro chemické senzory</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Studentská konference Chemie je život
ISBN
978-80-214-4645-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
88-93
Název nakladatele
Vysoké učení technické v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
7. 12. 2012
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—