Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Použití cely s planárními elektrodami pro měření impedance pomerančových šťáv

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22340%2F12%3A43893518" target="_blank" >RIV/60461373:22340/12:43893518 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22330/12:43893518

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Použití cely s planárními elektrodami pro měření impedance pomerančových šťáv

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Impedanční spektroskopie je nová, rozvíjející se metoda, která má také značný potenciál při analýze potravin. Její jedinečnost spočívá v tom, že poskytuje fyzikálně-chemické informace o vzorku, zároveň je to poměrně rychlá zároveň nedestruktivní a levnámetoda. Měřené impedanční spektrum je závislostí impedance na frekvenci a je ovlivňováno strukturou a chemickým složením potravin, přičemž největší vliv má obsah vody, minerálů, kyselin a stupeň jejich disociace. Impedanční spektroskopie našla uplatněnív laboratorní kontrole ovoce a zeleniny (sledování kvality technologického zpracování). Cílem práce bylo zhodnocení možností využití impedanční spektroskopie jako rychlou metodu pro rozlišení různých druhů komerčně vyráběných pomerančových šťáv.

  • Název v anglickém jazyce

    Using liquid cell with planar electrodes for electrical impedance study of orange juice

  • Popis výsledku anglicky

    Impedance spectroscopy is a new emerging method that has considerable potential in food analysis. The uniqueness lies in the fact that it provides the physicochemical information about the sample, while it is also relatively quick and inexpensive non-destructive method. Measured impedance spectrum is dependent on the frequency and impedance is influenced by the structure and chemical composition of food, the biggest influence water content, mineral acids and their degree of dissociation. Impedance spectroscopy has found application in the laboratory control of fruit and vegetables (quality monitoring technological processing). The aim of the study was to evaluate the possibility of using impedance spectroscopy as a rapid method to distinguish the different types of commercially available orange juices.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    JB - Senzory, čidla, měření a regulace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GAP108%2F11%2F1298" target="_blank" >GAP108/11/1298: Detekční vrstvy na bázi kompozitů organokomplexů s nanočásticemi pro chemické senzory</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Studentská konference Chemie je život

  • ISBN

    978-80-214-4645-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    88-93

  • Název nakladatele

    Vysoké učení technické v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    7. 12. 2012

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku