Možnosti použití cely s planárními elektrodami pro měření impedance pomerančových šťáv
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22340%2F13%3A43896680" target="_blank" >RIV/60461373:22340/13:43896680 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22330/13:43896680
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Možnosti použití cely s planárními elektrodami pro měření impedance pomerančových šťáv
Popis výsledku v původním jazyce
V tomto experimentu byla použita relativně nová metoda Elektrochemická impedanční spektroskopie (EIS), která by mohla být využitelná pro stanovení kvalitativních ukazatelů v potravinách. V této práci byly pro analyzování použity 100 % pomerančové šťávy ačerstvě mechanicky vymačkané pomerančové šťávy. Kvalita a autenticita pomerančových šťáv může být rozdílná a tato metoda analýzy může být použita pro jednoduché a rychlé analyzování pro džusy a ovocné nápoje. Cílem práce bylo zjistit možnosti použití impedančního měření (EIS) pomerančových šťáv a zjistit závislost impedance a kvalitativních ukazatelů. Byla měřena elektrická impedance pěti pomerančových 100 % džusů a čerstvé vymačkané šťávy ze tří druhů pomerančů odlišených podle země původu (Řecko, Turecko a Španělsko). Skupina vzorků byla zakoupena v běžné obchodní síti v ČR. Vzorky byly naředěny na různé koncentrace a měřeny precizním impedančním analyzátorem Agilent 4294A. Impedanční měření může být použitelné pro monitorování vlhko
Název v anglickém jazyce
Possibilities of using liquid cell with planar electrodes for electrical impedance study of orange juice
Popis výsledku anglicky
In this work we use Electrical Impedance Spectroscopy (EIS) as a relatively new method which can be apply to food quality assessment. The quality and authenticity of orange juices can be different and this method can be used for easy and fast determination of juices or fruits beverages. The aim of this work is described the possibilities of using electrical impedance properties of fruits (oranges) and explore the relationship between impedance and quality criteria. Electrical impedance of five 100 % orange juices and fresh orange juices by three country of origin (Greece, Turkey and Spain) were measured. All groups of samples are available in the market and were mixed with water in different concentration. In this work we used for impedance measurementthe Agilent 4294A Precision Impedance Analyzer. Electrical impedance measurement can be used to monitor moisture content changes in the progress of possibility adulteration and quality changes in fruit and vegetable juices. The experimen
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sbornik XXXIX Konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7375-705-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
13
Strana od-do
279-291
Název nakladatele
MZLU Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
27. 2. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—