Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Application of response surface design to optimise the chromatographic analysis of volatile compounds in beer

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43915564" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43915564 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/jib.493" target="_blank" >https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/jib.493</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1002/jib.493" target="_blank" >10.1002/jib.493</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Application of response surface design to optimise the chromatographic analysis of volatile compounds in beer

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Solid-phase microextraction (SPME) combined with gas chromatography and mass spectrometry (GC–MS) is a rapid method for the analysis of different aromatic compounds in beer. However, chromatographic systems are affected by different parameters and optimization is time-consuming process, but essential for establishing optimal conditions for the quantification of analytes. An automated systemconsisting of headspace (HS)–SPME extraction combined with GC–MSwas optimized for the determination of 19 volatile compounds responsible for important flavours and off-flavours of beer. The optimisation process consisted of two steps: the SPME fibre typewas chosen, and subsequently four extraction parameters (temperature, time, sodiumchloride concentration and pH) were optimised by a central composite design model. After optimisation, standard compounds were validated with relative standard deviations not exceeding 15%rel. The square of correlation coefficient for the calibration curves was ≥0.9559, indicating a linear response and the suitability of these HS-SPME conditions.

  • Název v anglickém jazyce

    Application of response surface design to optimise the chromatographic analysis of volatile compounds in beer

  • Popis výsledku anglicky

    Solid-phase microextraction (SPME) combined with gas chromatography and mass spectrometry (GC–MS) is a rapid method for the analysis of different aromatic compounds in beer. However, chromatographic systems are affected by different parameters and optimization is time-consuming process, but essential for establishing optimal conditions for the quantification of analytes. An automated systemconsisting of headspace (HS)–SPME extraction combined with GC–MSwas optimized for the determination of 19 volatile compounds responsible for important flavours and off-flavours of beer. The optimisation process consisted of two steps: the SPME fibre typewas chosen, and subsequently four extraction parameters (temperature, time, sodiumchloride concentration and pH) were optimised by a central composite design model. After optimisation, standard compounds were validated with relative standard deviations not exceeding 15%rel. The square of correlation coefficient for the calibration curves was ≥0.9559, indicating a linear response and the suitability of these HS-SPME conditions.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/TE02000177" target="_blank" >TE02000177: Centrum pro inovativní využití a posílení konkurenceschopnosti českých pivovarských surovin a výrobků</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of the Institute of Brewing

  • ISSN

    0046-9750

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    124

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    244-253

  • Kód UT WoS článku

    000442590400006

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85047802950