Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hodnocení využití lněné vlákniny při výrobě tepelně opracovaných masných výrobků

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43916003" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43916003 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Hodnocení využití lněné vlákniny při výrobě tepelně opracovaných masných výrobků

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Masné výrobky vyrobené za použití takzvaných funkčních potravin (super potravin), jakými jsou například Chia semínka, lněná semínka nebo lněná vláknina, se na trhu objevují jen ojediněle. Tyto suroviny je relativně obtížné začlenit do výroby masných výrobků, tak aby si zachovaly pozitivní vliv na nutriční složení masných výrobků při zachování, pro spotřebitele přijatelných, senzorických vlastností. V této studii byla použita lněná vláknina jako surovina pro výrobu jemného salámu a játrové paštiky (0%, 3%, 6% přídavek lněné vlákniny) s cílem zlepšení nutričních vlastností tepelně opracovaných masných výrobků. Použití lněné vlákniny v masných výrobcích za účelem zlepšení profilu mastných kyselin a zvýšení obsahu vlákniny v masných výrobcích zatím nebylo dostatečně posouzeno. Její použití by však mohlo v případě vhodné optimalizace zlepšit nutriční hodnotu vybraných masných výrobků.

  • Název v anglickém jazyce

    Assessment of utilization of flax fiber for the production of heat-treated meat products

  • Popis výsledku anglicky

    Meat products made by using so-called functional foods (super foods), such as Chia seeds, flaxseed or flax fiber, are rare on the market. These raw materials are relatively difficult to incorporate in the production of meat products in order to maintain a positive effect on the nutritional composition of the meat products while maintaining, for consumers, acceptable sensory properties. In this study, flax fiber was used as raw material for the production of bologna sausage and liver pate (0%, 3%, 6% flax fiber added) to improve the nutritional properties of heat treated meat products. The use of flax fiber in meat products to enhance the fatty acid profile and increase the fiber content of meat products has not yet been sufficiently assessed. However, application of flax fiber could ameliorate the nutritional value of selected meat products if optimized.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40500 - Other agricultural sciences

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510274" target="_blank" >QJ1510274: Produkce a komplexní šetrné zpracování lněného semene a jeho aplikace do nových funkčních potravin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    XXIX.

  • Číslo periodika v rámci svazku

    7

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    36-40

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus