Využití lněné vlákniny při výrobě masných polotovarů a masných výrobků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43917055" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43917055 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití lněné vlákniny při výrobě masných polotovarů a masných výrobků
Popis výsledku v původním jazyce
Při výrobě masných polotovarů jako jsou například vinná klobása nebo směsi mletého masa pro přípravu karbanátků a sekané se využívají pšeničná mouka nebo suroviny, které pšeničnou mouku obsahují (veka, strouhanka). Jako vhodná náhrada těchto surovin se dá využít lněná vláknina, což je surovina vyráběná z pokrutin získaných po výrobě lněného oleje. Lněná vláknina v takto připravených masných polotovarech plní funkci stabilizátoru textury masného polotovaru a zahušťovadla. Mimo tyto funkce je lněná vláknina zdrojem nutričně cenných látek. Mezi hlavní nutričně cenné látky lněné vlákniny patří rozpustná a nerozpustná vláknina (45%) (slizy a gumy a lignany), bílkoviny (33%) a rostlinný tuk (17%). V rámci studie byly připraveny nejen bezlepkové masné polotovary (vinná klobása, sekaná) ale i tepelně opracované masné výrobky (paštika). U výrobků obsahující lněnou vlákninu byly ověřeny mikrobiologické, senzorické a technologické parametry finálních produktů, tyto vlastnosti se nelišily od tradičně vyráběných produktů.
Název v anglickém jazyce
The use of flax fiber in the production of meat preparations and meat products
Popis výsledku anglicky
In the production of meat preparations such as sausage or mixtures of minced meat for the preparation of meatballs and chopped, wheat flour or raw materials containing (wheat, breadcrumbs) are used. As a suitable substitute for these raw materials, flax fiber, which is a raw material made from cakes obtained after the production of linseed oil, can be used. The flax fiber in the meat preparations thus prepared fulfills the function of a meat-former stabilizer and a thickener. In addition to these functions, flax fiber is a source of nutritionally valuable substances. The main nutritionally valuable fiber flax fibers include soluble and insoluble fiber (45%) (mucilages and gums and lignans), proteins (33%) and vegetable fat (17%). In the study, not only gluten-free meat preparations (sausage, chopped) but also heat-treated meat products (pate) were prepared. The microbiological, sensory and technological parameters of the final products have been tested for flax fiber products, and these characteristics have not varied from traditionally produced products.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40500 - Other agricultural sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510274" target="_blank" >QJ1510274: Produkce a komplexní šetrné zpracování lněného semene a jeho aplikace do nových funkčních potravin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XLVIII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
978-80-7592-029-4
ISSN
1802-1433
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
70-73
Název nakladatele
VŠCHT + VÚPP
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
28. 5. 2018
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—