Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití lněné vlákniny při výrobě masných polotovarů a masných výrobků

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43917055" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43917055 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití lněné vlákniny při výrobě masných polotovarů a masných výrobků

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Při výrobě masných polotovarů jako jsou například vinná klobása nebo směsi mletého masa pro přípravu karbanátků a sekané se využívají pšeničná mouka nebo suroviny, které pšeničnou mouku obsahují (veka, strouhanka). Jako vhodná náhrada těchto surovin se dá využít lněná vláknina, což je surovina vyráběná z pokrutin získaných po výrobě lněného oleje. Lněná vláknina v takto připravených masných polotovarech plní funkci stabilizátoru textury masného polotovaru a zahušťovadla. Mimo tyto funkce je lněná vláknina zdrojem nutričně cenných látek. Mezi hlavní nutričně cenné látky lněné vlákniny patří rozpustná a nerozpustná vláknina (45%) (slizy a gumy a lignany), bílkoviny (33%) a rostlinný tuk (17%). V rámci studie byly připraveny nejen bezlepkové masné polotovary (vinná klobása, sekaná) ale i tepelně opracované masné výrobky (paštika). U výrobků obsahující lněnou vlákninu byly ověřeny mikrobiologické, senzorické a technologické parametry finálních produktů, tyto vlastnosti se nelišily od tradičně vyráběných produktů.

  • Název v anglickém jazyce

    The use of flax fiber in the production of meat preparations and meat products

  • Popis výsledku anglicky

    In the production of meat preparations such as sausage or mixtures of minced meat for the preparation of meatballs and chopped, wheat flour or raw materials containing (wheat, breadcrumbs) are used. As a suitable substitute for these raw materials, flax fiber, which is a raw material made from cakes obtained after the production of linseed oil, can be used. The flax fiber in the meat preparations thus prepared fulfills the function of a meat-former stabilizer and a thickener. In addition to these functions, flax fiber is a source of nutritionally valuable substances. The main nutritionally valuable fiber flax fibers include soluble and insoluble fiber (45%) (mucilages and gums and lignans), proteins (33%) and vegetable fat (17%). In the study, not only gluten-free meat preparations (sausage, chopped) but also heat-treated meat products (pate) were prepared. The microbiological, sensory and technological parameters of the final products have been tested for flax fiber products, and these characteristics have not varied from traditionally produced products.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40500 - Other agricultural sciences

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510274" target="_blank" >QJ1510274: Produkce a komplexní šetrné zpracování lněného semene a jeho aplikace do nových funkčních potravin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků XLVIII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    978-80-7592-029-4

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    70-73

  • Název nakladatele

    VŠCHT + VÚPP

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr

  • Datum konání akce

    28. 5. 2018

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku