Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kvašená zelenina

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43916253" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43916253 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kvašená zelenina

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Mléčným kvašením se připravují potraviny ze zeleniny a ovoce, které se konzumují na celém světě. Výhodou této přípravy je konzervační účinek vzniklých produktů a prodloužení trvanlivosti takto upravené potraviny. Tyto potraviny jsou i ceněné díky svým výživovým vlastnostem a produktům mléčného kvašení, které při přípravě vznikají, jako jsou kyseliny mléčná a octová, biomasa mléčných bakterií apod. Bonusy, které přináší tato úprava, jsou pro konzumenta dosti významné. I inovace v této oblasti, jako je například obohacení o určité probiotické kmeny skrývá velký potenciál.

  • Název v anglickém jazyce

    Fermented vegetables

  • Popis výsledku anglicky

    The foods made from fruit and vegetables treated by fermentation, or more precisely lactic fermentation, are consumed around the world. The advantages of this preparation are the preservative effect of the resulting metabolites and the prolongation of the shelf life of the food prepared by thus method. These foods are valued for their nutritional properties and metabolites of lactic fermentation, such as lactic and acetic acids, biomass of lactic bacteria etc. The bonuses brought by this adjustment are quite significant for the consumer. Innovations in this area, such as enriching of foods by particular probiotic strains, have great potential.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2018

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    64-67

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus