Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Use of Sorbents to Increase Beer Foam Stability

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43916935" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43916935 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22340/18:43916935

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/03610470.2017.1398565" target="_blank" >https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/03610470.2017.1398565</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1080/03610470.2017.1398565" target="_blank" >10.1080/03610470.2017.1398565</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Use of Sorbents to Increase Beer Foam Stability

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Long-lasting creamy foam is an important quality parameter for various types of beers. Foam stability depends on both foam-stabilizing and foam-damaging compounds, and lipids are considered to be the main foam-damaging compounds. The aim of this work was to validate a technologically and economically feasible method for stabilizing beer foam using sorption. Among eight materials tested for their foam stabilizing effects (activated carbon, Florisil, polytetrafluoroethylene, montmorillonite, filter sheet, steel dust, cotton, and polyethylene), three were selected for further study to verify their effects on color, bitterness, and the sensory profile of a commercial lager beer. The results showed that the foam stabilizing effect of sorbents were positively correlated with their surface areas. The most promising sorbents (activated carbon, Florisil, and polytetrafluoroethylene) were effective at low doses (50 mg/L) and short contact times (5 min), and did not affect the color, bitterness, or sensory profile of the beer. At the low dose required and the price of sorbents, their single use in combination with other process aids and subsequent filtration should be economically feasible.

  • Název v anglickém jazyce

    Use of Sorbents to Increase Beer Foam Stability

  • Popis výsledku anglicky

    Long-lasting creamy foam is an important quality parameter for various types of beers. Foam stability depends on both foam-stabilizing and foam-damaging compounds, and lipids are considered to be the main foam-damaging compounds. The aim of this work was to validate a technologically and economically feasible method for stabilizing beer foam using sorption. Among eight materials tested for their foam stabilizing effects (activated carbon, Florisil, polytetrafluoroethylene, montmorillonite, filter sheet, steel dust, cotton, and polyethylene), three were selected for further study to verify their effects on color, bitterness, and the sensory profile of a commercial lager beer. The results showed that the foam stabilizing effect of sorbents were positively correlated with their surface areas. The most promising sorbents (activated carbon, Florisil, and polytetrafluoroethylene) were effective at low doses (50 mg/L) and short contact times (5 min), and did not affect the color, bitterness, or sensory profile of the beer. At the low dose required and the price of sorbents, their single use in combination with other process aids and subsequent filtration should be economically feasible.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of the American Society of Brewing Chemists

  • ISSN

    0361-0470

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    76

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    58-61

  • Kód UT WoS článku

    000450120800007

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85048257937