Co skrývá prastará konzerva?
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43917113" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43917113 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Co skrývá prastará konzerva?
Popis výsledku v původním jazyce
Otázka doby údržnosti sterilovaných masových konzerv v mnohých z nás vyvolává velký zájem. Mohou být masové konzervy z minulého století ještě k jídlu? V naší studii jsme zkoumali několik starých masových konzerv. Mezi tyto patřila domácí masová konzerva z roku 1932, párky určené pro zásobování armády, dvě konzervy vepřového ve vlastní šťávě z vojenských konzervovaných dávek potravin (KDP) a dušená šunka v konzervě stará přes 40 let. U této pestré směsice vzorků byl hodnocen výskyt sporulujících mikroorganismů, koncentrace sekundárních oxidačních produktů lipidů (TBARS), hodnoty pH a celkový obsah dusitanů. Vzorky byly rovněž senzoricky ohodnoceny, avšak s ohledem na bezpečnost hodnotitelů bylo vyloučeno ochutnávání. Výsledky mikrobiologických rozborů ukázaly výskyt anaerobních sporulujících mikroorganismů ve výrobcích. Koncentrace sekundárních oxidačních lipidů byla nízká, obsah dusitanů a hodnoty pH byly v mezích obvyklých pro daný typ výrobků. Senzorický panel pak zaznamenal cizí přípachy.
Název v anglickém jazyce
What's the ancient cannon?
Popis výsledku anglicky
The question of the shelf life of sterilized meat cans is of great interest to many of us. Can the canned meat from the last century be still to eat? In our study, we examined several old canned meats. These include the 1932 homemade meat conserves, sausages for supplying the army, two canned pork in its own juice of military canned food (KDP) and stewed canned ham for over 40 years. The presence of sporulated microorganisms, concentration of secondary oxidation products of lipids (TBARS), pH values and total nitrite content were evaluated for this colorful mixture of samples. Samples were also sensitized, but tasting was avoided with regard to the safety of the assessors. The results of microbiological analyzes have shown the presence of anaerobic spore microorganisms in the products. The concentration of secondary oxidation lipids was low, nitrite content and pH values were within the limits typical of the type of product. The sensory panel then detected foreign cases.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40500 - Other agricultural sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
29
Číslo periodika v rámci svazku
7
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
30-35
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—