Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Co skrývá prastará konzerva?

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43917113" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43917113 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Co skrývá prastará konzerva?

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Otázka doby údržnosti sterilovaných masových konzerv v mnohých z nás vyvolává velký zájem. Mohou být masové konzervy z minulého století ještě k jídlu? V naší studii jsme zkoumali několik starých masových konzerv. Mezi tyto patřila domácí masová konzerva z roku 1932, párky určené pro zásobování armády, dvě konzervy vepřového ve vlastní šťávě z vojenských konzervovaných dávek potravin (KDP) a dušená šunka v konzervě stará přes 40 let. U této pestré směsice vzorků byl hodnocen výskyt sporulujících mikroorganismů, koncentrace sekundárních oxidačních produktů lipidů (TBARS), hodnoty pH a celkový obsah dusitanů. Vzorky byly rovněž senzoricky ohodnoceny, avšak s ohledem na bezpečnost hodnotitelů bylo vyloučeno ochutnávání. Výsledky mikrobiologických rozborů ukázaly výskyt anaerobních sporulujících mikroorganismů ve výrobcích. Koncentrace sekundárních oxidačních lipidů byla nízká, obsah dusitanů a hodnoty pH byly v mezích obvyklých pro daný typ výrobků. Senzorický panel pak zaznamenal cizí přípachy.

  • Název v anglickém jazyce

    What's the ancient cannon?

  • Popis výsledku anglicky

    The question of the shelf life of sterilized meat cans is of great interest to many of us. Can the canned meat from the last century be still to eat? In our study, we examined several old canned meats. These include the 1932 homemade meat conserves, sausages for supplying the army, two canned pork in its own juice of military canned food (KDP) and stewed canned ham for over 40 years. The presence of sporulated microorganisms, concentration of secondary oxidation products of lipids (TBARS), pH values and total nitrite content were evaluated for this colorful mixture of samples. Samples were also sensitized, but tasting was avoided with regard to the safety of the assessors. The results of microbiological analyzes have shown the presence of anaerobic spore microorganisms in the products. The concentration of secondary oxidation lipids was low, nitrite content and pH values were within the limits typical of the type of product. The sensory panel then detected foreign cases.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40500 - Other agricultural sciences

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    29

  • Číslo periodika v rámci svazku

    7

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    30-35

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus