Růstová aktivita technologicky nebezpečných bakterií v modelovém systému sladké syrovátky.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43917142" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43917142 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Růstová aktivita technologicky nebezpečných bakterií v modelovém systému sladké syrovátky.
Popis výsledku v původním jazyce
Při výrobě syrovátkových nápojů ochucených představují potenciální mikrobiologické riziko mj. i technologicky nebezpečné bakterie rodu Asaia, Gluconobacter, Gluconacetobacter a Kozakia, a to díky jejich úplné či částečné schopnosti oxidovat laktát na oxid uhličitý a vodu, a také schopnosti utilizovat sacharosu, glukosu, manitol, rafinosu a jiné uhlíkaté substráty. Tyto bakterie vykazují dobrý růst v prostředí nutričně bohatém i chudém, v širokém rozmezí hodnot pH a teplot. Jsou resistentní k běžně používaným průmyslovým konzervačním činidlům a na výrobním zařízení tvoří obtížně odstranitelné biofilmy. Kontaminace syrovátkových nápojů se může projevit vznikem nežádoucích texturních a senzorických defektů. Ze zdravotního hlediska se k oportunistickým patogenům, které mohou tyto výrobky kontaminovat, řadí Asaia lannensis, Asaia bogorensis, Gluconobacter frauterii, které u imunokompromitovaných jedinců způsobují závažné problémy. Cílem práce bylo zjistit, které vybrané bakteriální druhy Asaia spp., Gluconobacter, Gluconacetobacter spp. a Kozakia sp. a za jakých kultivačních podmínek, jsou schopny růstu v modelovém systému sladké syrovátky bez přídavku/s přídavkem různých utilizovatelných uhlíkatých substrátů. Pro stanovení růstových charakteristik bylo využito laboratorního kontinuálního bioreaktoru RTS-1C (BioSan, Litva) s inovovaným principem míchaného objemu buněčné suspenze, pracujícího na principu aktuálního zjišťování růstu buněk během spektrofotometrického měření (A850). Výsledky práce mohou být využity při zvyšování zdravotní bezpečnosti, technologické nezávadnosti a jakosti ochucených nápojů na bázi sladké syrovátky.
Název v anglickém jazyce
Growth activity of technological hazardous bacteria in the model system of sweet whey.
Popis výsledku anglicky
Industrially produced flavoured whey beverages can be contaminated by technologically hazardous bacteria from the genera Asaia, Gluconacetobacter and Kozakia causing a serious microbiological risk. That is because of their complete or partial ability to oxidize lactate to carbon dioxide and water, and also to their ability to utilize sucrose, glucose, mannitol, raffinose and other carbonaceous substrates. These bacteria grow well in both nutritionally rich and poor environments, within wide range of pH values and temperatures. They are resistant to commonly used industrial preservatives and form hardly removable biofilms on the surface of production facilities. Contaminated whey beverages are unacceptable in texture, taste and smell. The aim of this work was to determine which bacterial strains of Asaia spp., Gluconacetobacter sp. a Kozakia sp., and under which cultivation conditions, were able to grow in the model system of sweet whey both with and without the addition of glucose (4 % w/w). To determine the growth characteristics, the laboratory continuous bioreactor RTS-1C (BioSan, Latvia), with innovated principle of mixed content cell suspensions, was used. The outcomes of this research can be used at increasing of health safety and technological non-hazardless of whey flavoured beverages.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
10606 - Microbiology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1710156" target="_blank" >QK1710156: Nové přístupy a metody analýzy pro zajištění kvality, bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti sýrů, optimalizace jejich výroby a zefektivnění procesů hygieny a sanitace při současném snížení zátěže životního prostředí odpadními vodami</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník Celostátní přehlídky sýrů 2018: Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7592-030-0
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
"149−154"
Název nakladatele
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
24. 1. 2018
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—