Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Růstová aktivita technologicky nebezpečných bakterií v modelovém systému sladké syrovátky.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43917142" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43917142 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Růstová aktivita technologicky nebezpečných bakterií v modelovém systému sladké syrovátky.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Při výrobě syrovátkových nápojů ochucených představují potenciální mikrobiologické riziko mj. i technologicky nebezpečné bakterie rodu Asaia, Gluconobacter, Gluconacetobacter a Kozakia, a to díky jejich úplné či částečné schopnosti oxidovat laktát na oxid uhličitý a vodu, a také schopnosti utilizovat sacharosu, glukosu, manitol, rafinosu a jiné uhlíkaté substráty. Tyto bakterie vykazují dobrý růst v prostředí nutričně bohatém i chudém, v širokém rozmezí hodnot pH a teplot. Jsou resistentní k běžně používaným průmyslovým konzervačním činidlům a na výrobním zařízení tvoří obtížně odstranitelné biofilmy. Kontaminace syrovátkových nápojů se může projevit vznikem nežádoucích texturních a senzorických defektů. Ze zdravotního hlediska se k oportunistickým patogenům, které mohou tyto výrobky kontaminovat, řadí Asaia lannensis, Asaia bogorensis, Gluconobacter frauterii, které u imunokompromitovaných jedinců způsobují závažné problémy. Cílem práce bylo zjistit, které vybrané bakteriální druhy Asaia spp., Gluconobacter, Gluconacetobacter spp. a Kozakia sp. a za jakých kultivačních podmínek, jsou schopny růstu v modelovém systému sladké syrovátky bez přídavku/s přídavkem různých utilizovatelných uhlíkatých substrátů. Pro stanovení růstových charakteristik bylo využito laboratorního kontinuálního bioreaktoru RTS-1C (BioSan, Litva) s inovovaným principem míchaného objemu buněčné suspenze, pracujícího na principu aktuálního zjišťování růstu buněk během spektrofotometrického měření (A850). Výsledky práce mohou být využity při zvyšování zdravotní bezpečnosti, technologické nezávadnosti a jakosti ochucených nápojů na bázi sladké syrovátky.

  • Název v anglickém jazyce

    Growth activity of technological hazardous bacteria in the model system of sweet whey.

  • Popis výsledku anglicky

    Industrially produced flavoured whey beverages can be contaminated by technologically hazardous bacteria from the genera Asaia, Gluconacetobacter and Kozakia causing a serious microbiological risk. That is because of their complete or partial ability to oxidize lactate to carbon dioxide and water, and also to their ability to utilize sucrose, glucose, mannitol, raffinose and other carbonaceous substrates. These bacteria grow well in both nutritionally rich and poor environments, within wide range of pH values and temperatures. They are resistant to commonly used industrial preservatives and form hardly removable biofilms on the surface of production facilities. Contaminated whey beverages are unacceptable in texture, taste and smell. The aim of this work was to determine which bacterial strains of Asaia spp., Gluconacetobacter sp. a Kozakia sp., and under which cultivation conditions, were able to grow in the model system of sweet whey both with and without the addition of glucose (4 % w/w). To determine the growth characteristics, the laboratory continuous bioreactor RTS-1C (BioSan, Latvia), with innovated principle of mixed content cell suspensions, was used. The outcomes of this research can be used at increasing of health safety and technological non-hazardless of whey flavoured beverages.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10606 - Microbiology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1710156" target="_blank" >QK1710156: Nové přístupy a metody analýzy pro zajištění kvality, bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti sýrů, optimalizace jejich výroby a zefektivnění procesů hygieny a sanitace při současném snížení zátěže životního prostředí odpadními vodami</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník Celostátní přehlídky sýrů 2018: Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7592-030-0

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    "149−154"

  • Název nakladatele

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    24. 1. 2018

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku