Optimalizace a ověření metody plynové chromatografie s olfaktometrickým detektorem pro hodnocení vůně syrovátky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43917341" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43917341 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2018.pdf" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2018.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Optimalizace a ověření metody plynové chromatografie s olfaktometrickým detektorem pro hodnocení vůně syrovátky
Popis výsledku v původním jazyce
Syrovátka je vedlejší mléčný produkt, který vzniká při výrobě sýrů po srážení mléka nebo se za ni považuje také mléčná složka uvolňovaná po fermentaci při výrobě jiných mléčných výrobků, nejčastěji jogurtů. Obsahuje většinu ve vodě rozpustných složek mléka, kromě minerálních látek vázaných na kasein. Chemicky se jedná o směs vody, tuku, bílkovin (převážně ve vodě rozpustných), laktózy, kyseliny mléčné a minerálních látek (hlavně vápníku a zinku). K typické chuti syrovátky přispívají především tyto sloučeniny 2,3-butandion, 2-butanol, hexanal, 1-okten-3-on, kyselina máselná a další. Díky svému bohatému nutričnímu obsahu je velmi náchylná na nežádoucí senzorické odchylky mikrobiologického, enzymatického i chemického původu. Senzorická analýza nedokáže obvykle jednoznačně identifikovat specifické látky zodpovědné za přípach, kdyžto plynová chromatografie ve spojení s olfaktometrickým detektorem za určitých předpokladů ano. Cílem předložené práce je navrhnout a ověřit podmínky plynové chromatografie s olfaktometrickým detektorem pro hodnocení vůně a identifikaci senzorických odchylek syrovátky. Mezi testované podmínky patří: metoda kvalitativní a kvantitativní olfaktometrické analýzy a počet hodnotitelů a jejich trénink, metoda a způsob izolace senzoricky aktivních látek, chromatografické podmínky (výběr kolony a teplotní program).
Název v anglickém jazyce
Optimization and verification of gas chromatography method with olfactometric detector for evaluation of whey smell
Popis výsledku anglicky
Whey is a byproduct of a milk product that is produced in cheese production after milk coagulation or is also considered to be a milk component released after fermentation in the manufacture of other dairy products, most commonly yoghurt. Contains most water-soluble milk ingredients, except casein-bound minerals. Chemically, this is a mixture of water, fat, protein (mostly water-soluble), lactose, lactic acid and minerals (mainly calcium and zinc). The typical compounds of whey are mainly 2,3-butanedione, 2-butanol, hexanal, 1-octen-3-one, butyric acid and others. Due to its rich nutritional content, it is very prone to undesirable sensory deviations of microbiological, enzymatic and chemical origin. Sensory analysis can not usually uniquely identify specific substances responsible for gas chromatography when combined with an olfactometric detector under certain assumptions yes. The aim of this work is to design and verify the conditions of gas chromatography with olfactometric detector for evaluation of smell and identification of whey sensory deviations. The test conditions include: the method of qualitative and quantitative olfactometric analysis and the number of evaluators and their training, the method and method of isolation of sensitively active substances, chromatographic conditions (column selection and temperature program).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
20401 - Chemical engineering (plants, products)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XLVIII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
978-80-7592-029-4
ISSN
1802-1433
e-ISSN
1802-1433
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
84-88
Název nakladatele
VŠCHT + VÚPP
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
28. 5. 2018
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—