Využití plynové chromatografie s olfaktometrickým detektorem pro predikci trvanlivosti a identifikaci příčin smyslových vad mléčných výrobků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43917389" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43917389 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití plynové chromatografie s olfaktometrickým detektorem pro predikci trvanlivosti a identifikaci příčin smyslových vad mléčných výrobků
Popis výsledku v původním jazyce
Uspokojivý vzhled, chuť a vůně jsou primárními kritérii pro zákazníka a omezujícími faktory pro další zpracování a skladování produktu. Senzorické vady mohou nastat v důsledku mikrobiální kontaminace, chemických nebo enzymatických změn složek nebo vnějšího znečištění životního prostředí. Syrovátka s bohatým výživovým obsahem je vysoce náchylná k takovým nežádoucím vadám (nežádoucím smyslovým odchylkám). Kapalná syrovátka se obvykle dále zpracovává v jednotlivých jednotkových operacích (např. sušení, bělení, hydrolýza, skladování) mohou vyvolat nové smyslové aktivní látky. Zastaralá chuť a kartónová příchut (spojená s přítomností hexanalu, 1-okten-3-onu a dalších) sušených syrovátkových výrobků patří k nejčastějším klinickým stížnostem a oxidace lipidů spolu s Maillardovými reakcemi patří k primárním mechanismům vzniku zápachu. Cílem této práce bylo ověřit postup založený na izolaci těkavých látek pomocí mikroextrakce v pevné fázi a jejich stanovení pomocí plynové chromatografie s hmotnostním a olfaktometrickým detektorem. Hlavním úkolem bylo posoudit, zda je tato metoda schopna identifikovat a kvantifikovat nejdůležitější ukazatele mikrobiálních, fyziologických a chemických změn vznikajících ve vzorku syrovátkového vzorku během výroby a skladování a zároveň předběžně charakterizovat možné nežádoucí změny v mléčných výrobcích a jejich senzoricky aktivní ukazatele.
Název v anglickém jazyce
Utilization of gas chromatography with olfactometric detector for prediction of durability and identification of causes of sensory defects of dairy products
Popis výsledku anglicky
Satisfactory appearence, flavour and aroma are the primary criteria for the costumer and the limiting factors of further prosessing and storage of the product. Sensory defects may arise due to a microbial contamination, chemical or enzymatic alterations of the constituents or external enviromental contamination. Whey eith its rich nutritional content is highly susceptible to such undesirable defects (undesirable sensory variations). Liquid whey is usually further processed and individual unit operations (e.g., drying, bleaching, hydrolysis, storage) may give rise to new sensory active substances. The stále taste and cardboard flavour (associated with the presence of hexanal, 1-octen-3-one and others) of dried whey products are among the most common cunsumer complaints and lipid oxidation, along with Maillard reactions, are among the primary mechanisms of odour generation. The aim of this work was the test the procedure based on the isolation of volatile substances by solid phase microextraction and determination by gas chromatography with mass and olfactometric detector. The main tas was to assess whether this method is capable of identifying and quantifying the most important indicators of microbial, physiological and chemical changes occuring in the whey model sample during production and storage and at the same time precharacterize possible undesirable changes in dairy products and their senorially active indicators.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40500 - Other agricultural sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1710156" target="_blank" >QK1710156: Nové přístupy a metody analýzy pro zajištění kvality, bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti sýrů, optimalizace jejich výroby a zefektivnění procesů hygieny a sanitace při současném snížení zátěže životního prostředí odpadními vodami</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník Celostátní přehlídky sýrů 2018: Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7592-030-0
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
79-84
Název nakladatele
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
24. 1. 2018
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—