Charakteristika octů na českém trhu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F19%3A43918420" target="_blank" >RIV/60461373:22330/19:43918420 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-4-2019/" target="_blank" >http://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-4-2019/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Charakteristika octů na českém trhu
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem tohoto článku bylo charakterizovat kvasné octy se zaměřením na octy dostupné na českém trhu. Byly popsány jednotlivé druhy světových a typických českých kvasných octů. Uvedeny jsou jejich kvalitativní vlastnosti, způsoby výroby, složení a využití v potravinářském průmyslu, výživové a léčebné aspekty. Ocet je využíván jako oblíbené ochucovadlo (okyselovadlo), konzervační (upravuje pH a působí proti růstu bakterií) či kosmetický prostředek a jsou mu přikládány také léčivé účinky. Ocet může být prospěšný při redukci váhy, k posílení organismu při chřipce, nachlazení a zánětech horních cest dýchacích, pomáhá upravit narušené trávení a mikroflóru střev, přispívá ke snížení hladiny cholesterolu a pro úpravu vysokého krevního tlaku.
Název v anglickém jazyce
Characteristics of vinegars in the Czech market
Popis výsledku anglicky
The aim of this article was to characterize vinegars on the global market with focus on Czech vinegars. Different types of world and typical Czech vinegars were described. Their qualitative parameters, production methods, composition and applications in food industry, nutritional and therapeutic aspects are presented. Vinegar is used as a favourite flavoring (acidifier), preservative (adjusts pH and counteracts the growth of bacteria) or a cosmetic product and it has also therapeutic effects. Vinegar can be beneficial in weight reduction, to strengthen the body during flu, colds and inflammation of the upper respiratory tract. It helps to regulate disturbed digestion and gut micloflora and it contributes to cholesterol levels reduction and to high blood pressure adjustment.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
74
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
107-109
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—