Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Charakteristika octů na českém trhu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F19%3A43918420" target="_blank" >RIV/60461373:22330/19:43918420 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-4-2019/" target="_blank" >http://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-4-2019/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Charakteristika octů na českém trhu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem tohoto článku bylo charakterizovat kvasné octy se zaměřením na octy dostupné na českém trhu. Byly popsány jednotlivé druhy světových a typických českých kvasných octů. Uvedeny jsou jejich kvalitativní vlastnosti, způsoby výroby, složení a využití v potravinářském průmyslu, výživové a léčebné aspekty. Ocet je využíván jako oblíbené ochucovadlo (okyselovadlo), konzervační (upravuje pH a působí proti růstu bakterií) či kosmetický prostředek a jsou mu přikládány také léčivé účinky. Ocet může být prospěšný při redukci váhy, k posílení organismu při chřipce, nachlazení a zánětech horních cest dýchacích, pomáhá upravit narušené trávení a mikroflóru střev, přispívá ke snížení hladiny cholesterolu a pro úpravu vysokého krevního tlaku.

  • Název v anglickém jazyce

    Characteristics of vinegars in the Czech market

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this article was to characterize vinegars on the global market with focus on Czech vinegars. Different types of world and typical Czech vinegars were described. Their qualitative parameters, production methods, composition and applications in food industry, nutritional and therapeutic aspects are presented. Vinegar is used as a favourite flavoring (acidifier), preservative (adjusts pH and counteracts the growth of bacteria) or a cosmetic product and it has also therapeutic effects. Vinegar can be beneficial in weight reduction, to strengthen the body during flu, colds and inflammation of the upper respiratory tract. It helps to regulate disturbed digestion and gut micloflora and it contributes to cholesterol levels reduction and to high blood pressure adjustment.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    74

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    107-109

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus