Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Worldwide contamination of food-crops with mycotoxins: Validity of the widely cited ‘FAO estimate’ of 25%

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F19%3A43918892" target="_blank" >RIV/60461373:22330/19:43918892 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www-tandfonline-com.ezproxy.vscht.cz/doi/pdf/10.1080/10408398.2019.1658570?needAccess=true" target="_blank" >https://www-tandfonline-com.ezproxy.vscht.cz/doi/pdf/10.1080/10408398.2019.1658570?needAccess=true</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1080/10408398.2019.1658570" target="_blank" >10.1080/10408398.2019.1658570</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Worldwide contamination of food-crops with mycotoxins: Validity of the widely cited ‘FAO estimate’ of 25%

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Prior to 1985 the Food and Agriculture Organization (FAO) estimated global food crop contamination with mycotoxins to be 25%. The origin of this statement is largely unknown. To assess the rationale for it, the relevant literature was reviewed and data of around 500,000 analyses from the European Food Safety Authority and large global survey for aflatoxins, fumonisins, deoxynivalenol, T-2 and HT-2 toxins, zearalenone and ochratoxin A in cereals and nuts were examined. Using different thresholds, i.e. limit of detection, the lower and upper regulatory limits of European Union (EU) legislation and Codex Alimentarius standards, the mycotoxin occurrence was estimated. Impact of different aspects on uncertainty of the occurrence estimates presented in literature and related to our results are critically discussed. Current mycotoxin occurrence above the EU and Codex limits appears to confirm the FAO 25% estimate, while this figure greatly underestimates the occurrence above the detectable levels (up to 60-80%). The high occurrence is likely explained by a combination of the improved sensitivity of analytical methods and impact of climate change. It is of immense importance that the detectable levels are not overlooked as through diets, humans are exposed to mycotoxin mixtures which can induce combined adverse health effects.

  • Název v anglickém jazyce

    Worldwide contamination of food-crops with mycotoxins: Validity of the widely cited ‘FAO estimate’ of 25%

  • Popis výsledku anglicky

    Prior to 1985 the Food and Agriculture Organization (FAO) estimated global food crop contamination with mycotoxins to be 25%. The origin of this statement is largely unknown. To assess the rationale for it, the relevant literature was reviewed and data of around 500,000 analyses from the European Food Safety Authority and large global survey for aflatoxins, fumonisins, deoxynivalenol, T-2 and HT-2 toxins, zearalenone and ochratoxin A in cereals and nuts were examined. Using different thresholds, i.e. limit of detection, the lower and upper regulatory limits of European Union (EU) legislation and Codex Alimentarius standards, the mycotoxin occurrence was estimated. Impact of different aspects on uncertainty of the occurrence estimates presented in literature and related to our results are critically discussed. Current mycotoxin occurrence above the EU and Codex limits appears to confirm the FAO 25% estimate, while this figure greatly underestimates the occurrence above the detectable levels (up to 60-80%). The high occurrence is likely explained by a combination of the improved sensitivity of analytical methods and impact of climate change. It is of immense importance that the detectable levels are not overlooked as through diets, humans are exposed to mycotoxin mixtures which can induce combined adverse health effects.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40101 - Agriculture

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    R - Projekt Ramcoveho programu EK

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    CRITICAL REVIEWS IN FOOD SCIENCE AND NUTRITION

  • ISSN

    1040-8398

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    Neuvedeno.

  • Číslo periodika v rámci svazku

    AUG 2019

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    17

  • Strana od-do

    1-17

  • Kód UT WoS článku

    000484965600001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85071733642