Aktuální trendy druhové identifikace rybího masa pomocí molekulárně-biologických metod
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F19%3A43920126" target="_blank" >RIV/60461373:22330/19:43920126 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00027022:_____/20:991
Výsledek na webu
<a href="http://www.chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/3354/3310" target="_blank" >http://www.chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/3354/3310</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Aktuální trendy druhové identifikace rybího masa pomocí molekulárně-biologických metod
Popis výsledku v původním jazyce
V dnešní době je falšování potravin velkým problémem. Rybí maso je typickou komoditou, která je falšována velmi často. Proto je potřeba hledat efektivní metody autentizace rybího masa. Molekulárně-biologické metody založené na analýze mitochondriálních a genomových markerů se ukázaly být vhodné pro tento účel. Především je využívána polymerázová řetězová reakce, ale k dispozici jsou i jiné metody vhodné pro tento účel, a to např. metody LAMP a xMAP. V tomto článku jsou z pohledu využití pro detekci falšování ryb shrnuty výhody i nevýhody využití různých markerů a tří molekulárně-biologických metody.
Název v anglickém jazyce
Current Trends of Fish Species Identification by Molecular-Biological Methods
Popis výsledku anglicky
Nowadays, food adulteration is a common problem. Fish meat is a typical commodity which is adulterated very often. Therefore, it is necessary to find effective methods for fish meat authentication. Molecular-biological methods based on the analysis of mitochondrial and genomic markers were proved to be suitable for this purpose. Especially, polymerase chain reaction is commonly used, but there are new methods like Loop-mediated Isothermal Amplifica tion or Multi-Analyte Profiling with a huge potential for fish species identification. In this paper, advantages and disadvantages of a use of different markers and three molecular-biological methods for the purpose of fish fraud detection are summarized.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
40103 - Fishery
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910231" target="_blank" >QK1910231: Nové přístupy k průkazu falšování rybího masa pomocí genomové DNA</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Svazek periodika
113
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
292-300
Kód UT WoS článku
000467386200003
EID výsledku v databázi Scopus
—