Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Aktuální trendy druhové identifikace rybího masa pomocí molekulárně-biologických metod

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F19%3A43920126" target="_blank" >RIV/60461373:22330/19:43920126 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00027022:_____/20:991

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/3354/3310" target="_blank" >http://www.chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/3354/3310</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Aktuální trendy druhové identifikace rybího masa pomocí molekulárně-biologických metod

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V dnešní době je falšování potravin velkým problémem. Rybí maso je typickou komoditou, která je falšována velmi často. Proto je potřeba hledat efektivní metody autentizace rybího masa. Molekulárně-biologické metody založené na analýze mitochondriálních a genomových markerů se ukázaly být vhodné pro tento účel. Především je využívána polymerázová řetězová reakce, ale k dispozici jsou i jiné metody vhodné pro tento účel, a to např. metody LAMP a xMAP. V tomto článku jsou z pohledu využití pro detekci falšování ryb shrnuty výhody i nevýhody využití různých markerů a tří molekulárně-biologických metody.

  • Název v anglickém jazyce

    Current Trends of Fish Species Identification by Molecular-Biological Methods

  • Popis výsledku anglicky

    Nowadays, food adulteration is a common problem. Fish meat is a typical commodity which is adulterated very often. Therefore, it is necessary to find effective methods for fish meat authentication. Molecular-biological methods based on the analysis of mitochondrial and genomic markers were proved to be suitable for this purpose. Especially, polymerase chain reaction is commonly used, but there are new methods like Loop-mediated Isothermal Amplifica tion or Multi-Analyte Profiling with a huge potential for fish species identification. In this paper, advantages and disadvantages of a use of different markers and three molecular-biological methods for the purpose of fish fraud detection are summarized.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40103 - Fishery

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910231" target="_blank" >QK1910231: Nové přístupy k průkazu falšování rybího masa pomocí genomové DNA</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Chemické listy

  • ISSN

    0009-2770

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    113

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    292-300

  • Kód UT WoS článku

    000467386200003

  • EID výsledku v databázi Scopus