Těstoviny a lněná vláknina
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F20%3A43919158" target="_blank" >RIV/60461373:22330/20:43919158 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.svazpekaru.cz/" target="_blank" >https://www.svazpekaru.cz/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Těstoviny a lněná vláknina
Popis výsledku v původním jazyce
Reálné užití netradičních surovin je podmíněno možnostmi užití obvyklého zařízení, technologie a bez zvýšení pracnosti. Rozhodují také charakteristiky výrobků, které budou přijatelné nejlépe pro většinového spotřebitele. Nutriční benefity speciálních cereálních výrobků jsou nepochybně přínosné z hlediska zdraví, ale např. vláknina v současné době již nepatří k nejvíce preferované recepturní složce. Těstoviny se lněnou vlákninou splňují podle našeho názoru předpoklad pro výrobu v malých těstárnách. Konzumací 300 g takových těstovin v uvařeném stavu naplní doporučenou denní dávku vlákniny z cca jedné třetiny.
Název v anglickém jazyce
Bakery products and linseed fibre
Popis výsledku anglicky
Real use of non-traditional raw materials is conditioned by the possibility of using the usual equipment, technology and without increasing labor intensity. Product characteristics that are most acceptable to the majority consumer are also decisive. The nutritional benefits of specialty cereal products are undoubtedly beneficial from the health point of view, but for example, fiber is no longer the most preferred recipe component. In our opinion, flax fiber pasta fulfills the prerequisite for production in small pasta factories. By consuming 300 g of such pasta in a cooked state, it fills the recommended daily dose of dietary fibre from about one third.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510274" target="_blank" >QJ1510274: Produkce a komplexní šetrné zpracování lněného semene a jeho aplikace do nových funkčních potravin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Pekař a cukrář
ISSN
1213-2403
e-ISSN
—
Svazek periodika
1
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
32-33
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—