Technologická a procesní inovace výroby šunek ve společnosti Beskydské uzeniny, a. s.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F20%3A43921972" target="_blank" >RIV/60461373:22330/20:43921972 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Technologická a procesní inovace výroby šunek ve společnosti Beskydské uzeniny, a. s.
Popis výsledku v původním jazyce
Hlavním cílem projektu byl vývoj nové celosvalové šunky nejvyšší jakosti se sníženým obsahem soli. Cíle projektu bylo dosaženo spoluprací s Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze (VŠCHT) a spolecností Dynamic Future, s.r.o. a také pomocí stavebních úprav a investic do nových technologií. Podstatou spolupráce s VŠCHT byla inovace výrobku (úprava receptur, nové složení solící a nakládací smesi se sníženým obsahem chloridu sodného a sodných fosfátu) a optimalizace jednotlivých technologických operací a postupu pro výrobu šunky (výber a príprava suroviny, príprava láku, nastrikování, masírování, plnení do obalu a forem, tepelné opracování, chlazení). Spolupráce probíhala formou konzultací, praktických zkoušek a laboratorního testování surovin v ruzných fázích technologického zpracování. Výsledkem spolupráce je návrh 4 receptur kvalitní šunky s novým sníženým obsahem soli (dušená šunka, grilovaná šunka, medová šunka a kurecí fitness šunka), návrh nového technologického postupu a podklady pro marketingovou podporu prodeje nového produktu.
Název v anglickém jazyce
Technological and process innovation of ham production at Beskydské uzeniny, a. s.
Popis výsledku anglicky
The main goal of the project was the development of a new whole-muscle ham of the highest quality with a reduced salt content. The goal of the project was achieved in cooperation with the University of Chemical Technology in Prague (UCT) and the company Dynamic Future, s.r.o. and also through construction work and investment in new technologies. The essence of cooperation with the UCT was product innovation (recipe modification, new composition of salting and loading mixture with reduced content of sodium chloride and sodium phosphates) and optimization of individual technological operations and processes for ham production (selection and preparation of raw material, brine preparation, spraying, massaging, filling into packaging and molds, heat treatment, cooling). The cooperation took place in the form of consultations, practical tests and laboratory testing of raw materials in various stages of technological processing. The result of the cooperation is the design of 4 recipes for quality ham with a new reduced salt content (stewed ham, grilled ham, honey ham and chicken fitness ham), the design of a new technological process and materials for marketing support for the sale of a new product.
Klasifikace
Druh
Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
O - Projekt operacniho programu
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
17/005/16220/780/000058
Číselná identifikace
17/005/16220/780/000058
Technické parametry
Smlouva o spolupráci na projektu "Technologická a procesní inovace výroby šunek ve spolecnosti Beskydské uzeniny, a.s."
Ekonomické parametry
Na základě smlouvy o spolupráci na projektu "Technologická a procesní inovace výroby šunek ve spolecnosti Beskydské uzeniny, a.s."
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
26790203
Název vlastníka
AA cizí
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
V - Výsledek je využíván vlastníkem
Požadavek na licenční poplatek
—
Adresa www stránky s výsledkem
—