Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

A New Approach for Stabilization of Gac Oil by Natural Antioxidants

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F21%3A43920618" target="_blank" >RIV/60461373:22330/21:43920618 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://li01.tci-thaijo.org/index.php/cast/article/view/248578" target="_blank" >https://li01.tci-thaijo.org/index.php/cast/article/view/248578</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    A New Approach for Stabilization of Gac Oil by Natural Antioxidants

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Gac oil contains a high amount of unsaturated fatty acids and carotenoids that are easily degraded during production and storage. Therefore, it is necessary to have appropriate methods to limit the oxidation in gac oil that leads to undesirable by-products. Green tea and rosemary extracts exhibit excellent antioxidant activities against oxidation in vegetable oils. Here, the protective effects of green tea and rosemary extracts on gac oil were evaluated for 7 consecutive days at 60oC. Supplementation with 4000 mg/kg green tea and rosemary extracts significantly improved oil stability by reduction of 35 and 47% peroxide values; produced higher carotenoid content of about 0.31 and 0.35 mg/g; and maintaining 82 and 92% rancimat values when compared to initial samples, respectively. In comparison to BHA and BHT at 150 mg/kg, green tea extracts at 4000 mg/kg showed higher antioxidant efficacies and sensory scores.

  • Název v anglickém jazyce

    A New Approach for Stabilization of Gac Oil by Natural Antioxidants

  • Popis výsledku anglicky

    Gac oil contains a high amount of unsaturated fatty acids and carotenoids that are easily degraded during production and storage. Therefore, it is necessary to have appropriate methods to limit the oxidation in gac oil that leads to undesirable by-products. Green tea and rosemary extracts exhibit excellent antioxidant activities against oxidation in vegetable oils. Here, the protective effects of green tea and rosemary extracts on gac oil were evaluated for 7 consecutive days at 60oC. Supplementation with 4000 mg/kg green tea and rosemary extracts significantly improved oil stability by reduction of 35 and 47% peroxide values; produced higher carotenoid content of about 0.31 and 0.35 mg/g; and maintaining 82 and 92% rancimat values when compared to initial samples, respectively. In comparison to BHA and BHT at 150 mg/kg, green tea extracts at 4000 mg/kg showed higher antioxidant efficacies and sensory scores.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Current Applied Science and Technology

  • ISSN

    2586-9396

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    21

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    TH - Thajské království

  • Počet stran výsledku

    14

  • Strana od-do

    431-444

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus