Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Preliminary investigations on the use of a new milling technology for obtaining wholemeal flours

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F21%3A43921948" target="_blank" >RIV/60461373:22330/21:43921948 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.mdpi.com/2076-3417/11/13/6138" target="_blank" >https://www.mdpi.com/2076-3417/11/13/6138</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/app11136138" target="_blank" >10.3390/app11136138</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Preliminary investigations on the use of a new milling technology for obtaining wholemeal flours

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Wholemeal flours from various cereals and pseudocereals are a valuable source of nutritionally important fiber components, especially beta-glucans and arabinoxylans, as well as bioactive substances accompanying dietary fiber. Most types of whole-wheat flours have unfavorable baking and sensory properties. The finest granulation of bran particles in the flour has a significant effect on reducing or eliminating these deficiencies. Special disintegration equipment is required to achieve fine granulation of the bran particles. In this study, we have tested a special type of impact mill (originally intended for grinding of plastics) to produce special finely ground wholemeal flours with lower starch damage and higher farinographic absorption. Moisture content in the studied flours was significantly lower (7.4–9.8%) than is common in standard flour (13–14%). According to the results of flour analyses obtained from several cereal sources, it seems that especially in rye and wheat, this technology is suitable for both achieving fine granulation of bran particles and in terms of not very substantial damage of starch granules.

  • Název v anglickém jazyce

    Preliminary investigations on the use of a new milling technology for obtaining wholemeal flours

  • Popis výsledku anglicky

    Wholemeal flours from various cereals and pseudocereals are a valuable source of nutritionally important fiber components, especially beta-glucans and arabinoxylans, as well as bioactive substances accompanying dietary fiber. Most types of whole-wheat flours have unfavorable baking and sensory properties. The finest granulation of bran particles in the flour has a significant effect on reducing or eliminating these deficiencies. Special disintegration equipment is required to achieve fine granulation of the bran particles. In this study, we have tested a special type of impact mill (originally intended for grinding of plastics) to produce special finely ground wholemeal flours with lower starch damage and higher farinographic absorption. Moisture content in the studied flours was significantly lower (7.4–9.8%) than is common in standard flour (13–14%). According to the results of flour analyses obtained from several cereal sources, it seems that especially in rye and wheat, this technology is suitable for both achieving fine granulation of bran particles and in terms of not very substantial damage of starch granules.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Applied Sciences

  • ISSN

    2076-3417

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    11

  • Číslo periodika v rámci svazku

    13

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    14

  • Strana od-do

    6138

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus