Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Porovnání metod stanovení viskozity suspenzí základních obilných mouk

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F21%3A43922091" target="_blank" >RIV/60461373:22330/21:43922091 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://cirkular.cz/troubsko/" target="_blank" >https://cirkular.cz/troubsko/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Porovnání metod stanovení viskozity suspenzí základních obilných mouk

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Pro hodnocení průběhu mazovatění a odhadu amylolytické aktivity obilných mouk se tradičně využívá přístroj Amylograf, jehož novější alternativou je viskozimetr Rapid Visco Analyser. V obou případech se sice jedná o rotační viskozimetry, které se však odlišují konstrukcí měřicí zóny, množstvími testovaného vzorku (80,0 a 3,50 g mouky) a rozsahem měření (0-1000 Brabenderových jednotek, resp. 0-70000 mPa∙s). Pro hladké mouky pšeničnou, žitnou chlebovou a žitnou celozrnnou byly pomocí obou přístrojů proměřeny řady 7 zvyšujících se navážek a pilotně posouzena zastupitelnost obou metod. Experimentálně byla potvrzena závislost viskozity moučných suspenzí na navážce podle polynomického rozvoje, přinejmenším podle kubické rovnice. V souboru 21 vzorků se potvrdily velmi těsné korelace amylografického maxima a Peak Viscosity jak s navážkou, tak mezi sebou navzájem (r = 0,818; 0,830 a 0,968; P = 99,9 %).

  • Název v anglickém jazyce

    Comparison of methods for determining the suspensions viscosity of the basic cereal flour types

  • Popis výsledku anglicky

    The Amylograph and the newer alternative, the Rapid Visco Analyzer, are used to evaluate the pasting process and to estimate the amylolytic activity of cereal flours. These rotary viscometers differ in the measuring zone construction, the amounts of the tested sample (80.0 and 3.50 g of flour) and the measuring range (0-1,000 Brabender units, respectively 0-70,000 mPa∙s ). For fine milled wheat, rye bread, and wholegrain rye flours, rows of seven increasing weights were measured using both instruments, and the substitutability of both methods was evaluated on a pilot basis. The dependence of flour suspension viscosity on the flour dose is based on a polynomial sequence, at least according to the cubic one, which was confirmed experimentally. In a set of 21 samples, very tight correlations of Amylograph max. and Peak Viscosity were confirmed with flour dose and with each other (r = 0.818; 0.830 and 0.968; P = 99.9%).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2021

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    685-689

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus