Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Modelling of viscosity of five selected cereals determined by traditional methods

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F22%3A43921950" target="_blank" >RIV/60461373:22330/22:43921950 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Modelling of viscosity of five selected cereals determined by traditional methods

  • Popis výsledku v původním jazyce

    By using of amylograph and viscograph, the dependence of flour suspension viscosity (wheat, spelt, rye, corn, and rice) on flour weight (20-130 g and 20-170 g, respectively) was measured. Temperatures of the pasting beginning decreased significantly with increasing flour amount. According to the regression, the botanical origin of plain flour did not play a verifiable role and the viscosity has at least a quadratic (or more precisely cubic) dependence related to the flour weight. In the case of the quadratic regression, the coefficients of determination R2 were calculated in the range &lt;0.9672; 0.9955&gt; for the amylograph and &lt;0.9474; 0.9889&gt; for the viscograph proof. The course of regression models of amylograph and viscograph maxima shows a very close pair correlation (for N = 40, r = 0.878; P = 99.9%). Summarised, both rheological tests demonstrated the same tendency, but the viscograph proof rendered lower values of viscosity maxima. Further important correlation was testified among flour dosages 50-90 g and viscosity maximum, confirming the possibility to lower the standard 80 g flour weight to obtain reproducible results, as is allowed in the international norm ICC.

  • Název v anglickém jazyce

    Modelling of viscosity of five selected cereals determined by traditional methods

  • Popis výsledku anglicky

    By using of amylograph and viscograph, the dependence of flour suspension viscosity (wheat, spelt, rye, corn, and rice) on flour weight (20-130 g and 20-170 g, respectively) was measured. Temperatures of the pasting beginning decreased significantly with increasing flour amount. According to the regression, the botanical origin of plain flour did not play a verifiable role and the viscosity has at least a quadratic (or more precisely cubic) dependence related to the flour weight. In the case of the quadratic regression, the coefficients of determination R2 were calculated in the range &lt;0.9672; 0.9955&gt; for the amylograph and &lt;0.9474; 0.9889&gt; for the viscograph proof. The course of regression models of amylograph and viscograph maxima shows a very close pair correlation (for N = 40, r = 0.878; P = 99.9%). Summarised, both rheological tests demonstrated the same tendency, but the viscograph proof rendered lower values of viscosity maxima. Further important correlation was testified among flour dosages 50-90 g and viscosity maximum, confirming the possibility to lower the standard 80 g flour weight to obtain reproducible results, as is allowed in the international norm ICC.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Cereal technology (Getreidetechnologie)

  • ISSN

    1869-2303

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2021

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    DE - Spolková republika Německo

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    176-184

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus