Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Determination of capsaicin in hot peppers (Capsicum spp.) by direct analysis in real time (DART) method

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F21%3A43922219" target="_blank" >RIV/60461373:22330/21:43922219 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41340/21:85549

  • Výsledek na webu

    <a href="https://reader.elsevier.com/reader/sd/pii/S088915752100274X?token=B2789B500FB4A04EB5772032E35629092D53AF7441DA4C5E4EE77B222A7CE5DCC3CF2C549AC327FFD3DFE01560AF256E&originRegion=eu-west-1&originCreation=20220208095325" target="_blank" >https://reader.elsevier.com/reader/sd/pii/S088915752100274X?token=B2789B500FB4A04EB5772032E35629092D53AF7441DA4C5E4EE77B222A7CE5DCC3CF2C549AC327FFD3DFE01560AF256E&originRegion=eu-west-1&originCreation=20220208095325</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.jfca.2021.104074" target="_blank" >10.1016/j.jfca.2021.104074</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Determination of capsaicin in hot peppers (Capsicum spp.) by direct analysis in real time (DART) method

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In this study, 46 different cultivars of chilli peppers and their seeds were analysed. Capsaicin, the alkaloid responsible for the pungency of chilli peppers, was first analysed with the optimised direct analysis in real time (DART) and time of flight mass spectrometry (TOF-MS) method, and the capsaicin content values obtained were compared with those obtained from the high-performance liquid chromatography with diode array detection (HPLC–DAD) method. The correlation coefficient values for the DART–TOF-MS method with the HPLC–DAD method were R2 = 0.845 for the pulp of chilli peppers and R2 = 0.776 for the chilli pepper seeds. The optimised DART–TOF-MS method was evaluated as a suitable tool for rapidly distinguishing between chilli peppers and their seeds based on pungency and capsaicin content. The obtained mass spectral data were statistically evaluated by principal component analysis (PCA), and the individual types of chilli peppers were distinguished by their varying pungency, based on choosing selected specific m/z values for the capsaicin compound. © 2021 Elsevier Inc.

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of capsaicin in hot peppers (Capsicum spp.) by direct analysis in real time (DART) method

  • Popis výsledku anglicky

    In this study, 46 different cultivars of chilli peppers and their seeds were analysed. Capsaicin, the alkaloid responsible for the pungency of chilli peppers, was first analysed with the optimised direct analysis in real time (DART) and time of flight mass spectrometry (TOF-MS) method, and the capsaicin content values obtained were compared with those obtained from the high-performance liquid chromatography with diode array detection (HPLC–DAD) method. The correlation coefficient values for the DART–TOF-MS method with the HPLC–DAD method were R2 = 0.845 for the pulp of chilli peppers and R2 = 0.776 for the chilli pepper seeds. The optimised DART–TOF-MS method was evaluated as a suitable tool for rapidly distinguishing between chilli peppers and their seeds based on pungency and capsaicin content. The obtained mass spectral data were statistically evaluated by principal component analysis (PCA), and the individual types of chilli peppers were distinguished by their varying pungency, based on choosing selected specific m/z values for the capsaicin compound. © 2021 Elsevier Inc.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Food Composition and Analysis

  • ISSN

    0889-1575

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    103

  • Číslo periodika v rámci svazku

    103

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000695367900003

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85111300400