Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Amarant – zdroj zdraví prospěšných látek

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F22%3A43922208" target="_blank" >RIV/60461373:22330/22:43922208 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.svazmlynucr.cz/mlynarske-noviny/" target="_blank" >https://www.svazmlynucr.cz/mlynarske-noviny/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Amarant – zdroj zdraví prospěšných látek

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Amarant patří mezi staré kulturní plodiny. Pěstování je spojeno již s dobou Aztéků a Inku, kde byl považován za posvátnou plodinu i platidlo. Amarant nachází uplatnění v přípravě potravin s nutričním přínosem kvůli obsahu vlákniny a skvalenu ze skupiny antloxidantů. Semena se konzumují v různých kulinářských formách nebo jako mouka. Vliv náhrady pšeničné mouky v podílech 10, 20 a 30 % amarantovou se projevil snížením měrného objemu a zvýšením hutnosti střídy pečiva. Přídavek 10 % se prokázal standardní zpracovatelností pšeničného těsta a laboratorně připravené pečivo mělo obvyklou spotřebitelskou kvalitu. Uplatnění samotného amarantu v pekařském sortimentu může být přínosné pro pacienty trpící intolerancí lepkových bílkovin.

  • Název v anglickém jazyce

    Amaranth - a source of healthy substances

  • Popis výsledku anglicky

    Amaranth belongs among old crops. Cultivation is already associated with the time of the Aztecs and Incas, where it was considered a sacred crop and currency. Amaranth is used in the preparation of food with nutritional benefits due to the content of fiber and antioxidant squalene. The seeds are consumed in various culinary forms or as flour. The effect of the wheat flour replacing by of 10, 20 and 30% amaranth flour was manifested by a reduction of the pastry specific volume and by an increase in the bread crumb firmness. At addition 10%, standard machinability of wheat dough was mantained and pastry prepared in a laboratory scale demosntrated the usual consumer quality. In the bakery assortment, the use of pure amaranth could be beneficial for patients suffering from gluten protein intolerance.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlynářské noviny

  • ISSN

    1214-6374

  • e-ISSN

    1802-1921

  • Svazek periodika

    32

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    8-9

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus