Amarant – zdroj zdraví prospěšných látek
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F22%3A43922208" target="_blank" >RIV/60461373:22330/22:43922208 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.svazmlynucr.cz/mlynarske-noviny/" target="_blank" >https://www.svazmlynucr.cz/mlynarske-noviny/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Amarant – zdroj zdraví prospěšných látek
Popis výsledku v původním jazyce
Amarant patří mezi staré kulturní plodiny. Pěstování je spojeno již s dobou Aztéků a Inku, kde byl považován za posvátnou plodinu i platidlo. Amarant nachází uplatnění v přípravě potravin s nutričním přínosem kvůli obsahu vlákniny a skvalenu ze skupiny antloxidantů. Semena se konzumují v různých kulinářských formách nebo jako mouka. Vliv náhrady pšeničné mouky v podílech 10, 20 a 30 % amarantovou se projevil snížením měrného objemu a zvýšením hutnosti střídy pečiva. Přídavek 10 % se prokázal standardní zpracovatelností pšeničného těsta a laboratorně připravené pečivo mělo obvyklou spotřebitelskou kvalitu. Uplatnění samotného amarantu v pekařském sortimentu může být přínosné pro pacienty trpící intolerancí lepkových bílkovin.
Název v anglickém jazyce
Amaranth - a source of healthy substances
Popis výsledku anglicky
Amaranth belongs among old crops. Cultivation is already associated with the time of the Aztecs and Incas, where it was considered a sacred crop and currency. Amaranth is used in the preparation of food with nutritional benefits due to the content of fiber and antioxidant squalene. The seeds are consumed in various culinary forms or as flour. The effect of the wheat flour replacing by of 10, 20 and 30% amaranth flour was manifested by a reduction of the pastry specific volume and by an increase in the bread crumb firmness. At addition 10%, standard machinability of wheat dough was mantained and pastry prepared in a laboratory scale demosntrated the usual consumer quality. In the bakery assortment, the use of pure amaranth could be beneficial for patients suffering from gluten protein intolerance.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlynářské noviny
ISSN
1214-6374
e-ISSN
1802-1921
Svazek periodika
32
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
8-9
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—