Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Volné a konjugované trichotheceny typu A v cereáliích a zhodnocení rizika dietární expozice

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F22%3A43925478" target="_blank" >RIV/60461373:22330/22:43925478 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Volné a konjugované trichotheceny typu A v cereáliích a zhodnocení rizika dietární expozice

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Mykotoxiny jsou toxické sekundární metabolity mikroskopických vláknitých hub kontaminující různé druhy plodin. Mimo volné mykotoxiny se v potravinách často vyskytují jejich konjugované formy, které však nejsou běžně monitorovány, a kterým je v současnosti věnována zvýšená pozornost kvůli jejich předpokládané biologické dostupnosti a zdravotním rizikům. Tato studie představuje metodu účinné izolace trichothecenů typu A a jejich glykosidů pomocí imuno-afinitní chromatografie (IAC) s následným nepřímým stanovením glykosidů po enzymatické hydrolýze. Analytické stanovení bylo provedeno pomocí ultra-účinné kapalinové chromatografie ve spojení s tandemovou vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrií (U-HPLC-HRMS/MS). Tato metoda byla validována a aplikována na 52 produktů na bázi ovsa z české tržní sítě, pro které je kontaminace trichotheceny typu A, zejména T-2 toxinem (T-2) a HT-2 toxinem (HT-2), charakteristická. T-2 a HT-2 byl stanoven v 92 % vzorků (suma T-2 a HT-2 se pohybovala v rozmezí &lt;0,4–142 μg/kg). Ve většině vzorků byly také detekovány monoglukosidy T-2/HT-2 a diglukosidy HT-2. Po enzymatické hydrolýze byl obsah HT-2 ve vzorcích nadhodnocen v rozmezí 0–129 %, průměrně o 20 % (pro všech 52 vzorků), což je dvakrát více, než bylo odhadnuto Evropským úřadem pro bezpečnost potravin v roce 2017 pro účely hodnocení zdravotních rizik (10 % pro sumu HT-2 a T-2). Nejvíce kontaminovanou kategorií potravin byly konvenční ovesné vločky. Právě ovesné vločky jsou oblíbenými snídaňovými cereáliemi zejména u žen. Na základě dosažených výsledků bylo zjištěno, že konzumace produktů na bázi ovsa může významně přispět k dietárnímu příjmu T-2 a HT-2, což může vést k naplnění až překročení akutní referenční dávky (ARfD) či tolerovatelného denního příjmu (TDI), a to u žen až 1,3x více než u mužů.

  • Název v anglickém jazyce

    Free and conjugated type A trichothecenes in cereals and risk assessment of dietary exposure

  • Popis výsledku anglicky

    Mycotoxins are toxic secondary metabolites of microscopic filamentous fungi contaminating various types of crops. In addition to the free mycotoxins, their conjugated forms are often found in food, which are not routinely monitored, and to which increased attention is currently paid due to their presumed bioavailability and health risks. This study presents a method for efficient isolation of type A trichothecenes and their glycosides using immunoaffinity chromatography (IAC) followed by indirect determination of glycosides after enzymatic hydrolysis. Analytical determination was performed using ultra-high performance liquid chromatography with tandem high-resolution mass spectrometry (U-HPLC-HRMS/MS). This method was validated and applied to 52 oat-based products from the Czech retail market, for which contamination with type A trichothecenes, especially with T-2 toxin (T-2) and HT-2 toxin (HT-2), is characteristic. T-2 and HT-2 were determined in 92% of samples (the sum of T-2 and HT-2 was in the range of &lt;0.4–142 μg/kg). Monoglucosides of T-2, HT-2 and diglucosides of HT-2 were also detected in most samples. After enzymatic hydrolysis, the HT-2 content in samples was overestimated in the range of 0–129%, an average by 20% (for all 52 samples), which is twice as much as was estimated by the European Food Safety Authority in 2017 for health risk assessment purposes (10% for the sum of HT-2 and T-2). The most contaminated food category was conventional oat flakes. Oat flakes are popular breakfast cereals, especially among women. Based on the results achieved, it was found that the consumption of oat-based products can significantly contribute to the dietary intake of T-2 and HT-2, which can lead to fulfilling or exceeding the acute reference dose (ARfD) or tolerable daily intake (TDI), and up to 1.3 times more for women than for men.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30304 - Public and environmental health

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LM2018100" target="_blank" >LM2018100: Infrastruktura pro propagaci metrologie v potravinářství a výživě v České republice</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů