Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Conjugated type a trichothecenes in oat-based products: Occurrence data and estimation of the related risk

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F23%3A43926027" target="_blank" >RIV/60461373:22330/23:43926027 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2022.109281" target="_blank" >https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2022.109281</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodcont.2022.109281" target="_blank" >10.1016/j.foodcont.2022.109281</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Conjugated type a trichothecenes in oat-based products: Occurrence data and estimation of the related risk

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Currently, increasing attention is being paid to conjugated mycotoxins in plant-based foods because of their assumed bioavailability and health risks. However, analytical standards for most mycotoxin glycosides are not available and risk assessment processes have not yet been completed because of the lack of occurrence data. Our study presents a method for efficient pre-concentration of type A trichothecene glycosides using immunoaffinity columns, followed by indirect determination after enzymatic hydrolysis. This method was applied to 52 various oat-based products. Analytical determinations of both free and glycosylated mycotoxins were performed by ultra-high performance liquid chromatography coupled with high-resolution mass spectrometry. Free T-2 toxin and T-2-monoglucosides were present in 92% and 69% of samples, respectively. Free HT-2 toxin and HT-2-monoglucosides were present in 92% of samples and HT-2-diglucosides were detected in 38% of samples. The percentage of HT-2 present in the form of glycosides was up to 56% of the total HT-2 content. © 2022 Elsevier Ltd

  • Název v anglickém jazyce

    Conjugated type a trichothecenes in oat-based products: Occurrence data and estimation of the related risk

  • Popis výsledku anglicky

    Currently, increasing attention is being paid to conjugated mycotoxins in plant-based foods because of their assumed bioavailability and health risks. However, analytical standards for most mycotoxin glycosides are not available and risk assessment processes have not yet been completed because of the lack of occurrence data. Our study presents a method for efficient pre-concentration of type A trichothecene glycosides using immunoaffinity columns, followed by indirect determination after enzymatic hydrolysis. This method was applied to 52 various oat-based products. Analytical determinations of both free and glycosylated mycotoxins were performed by ultra-high performance liquid chromatography coupled with high-resolution mass spectrometry. Free T-2 toxin and T-2-monoglucosides were present in 92% and 69% of samples, respectively. Free HT-2 toxin and HT-2-monoglucosides were present in 92% of samples and HT-2-diglucosides were detected in 38% of samples. The percentage of HT-2 present in the form of glycosides was up to 56% of the total HT-2 content. © 2022 Elsevier Ltd

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food control

  • ISSN

    0956-7135

  • e-ISSN

    1873-7129

  • Svazek periodika

    143

  • Číslo periodika v rámci svazku

    109281

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000931775100003

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85135775421