Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of pulsed electric field treatment on beef cuts properties: Tenderness, colour, drip loss, pH, electrical conductivity, water activity, cooking losses, drying

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F23%3A43927360" target="_blank" >RIV/60461373:22330/23:43927360 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1466856423002163?via%3Dihub" target="_blank" >https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1466856423002163?via%3Dihub</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.ifset.2023.103482" target="_blank" >10.1016/j.ifset.2023.103482</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of pulsed electric field treatment on beef cuts properties: Tenderness, colour, drip loss, pH, electrical conductivity, water activity, cooking losses, drying

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The effect of pulsed electric field (PEF) treatment on beef cuts was performed based on two consecutive experiments. In the first experiment, the effect of PEF treatment (100 pulses, 5 μs, 100 Hz) of different voltage intensities (0.5; 0.75; 1.0; 1.5; 2.0; and 4 kV∙cm−1) was evaluated in M. psoas major (PM). A significant effect of treatment on meat colour, texture, drip loss, and electrical conductivity was confirmed (P &lt; 0.01), but no effect on pH value, and water activity. The electrical voltage of 0.75 kV affected the beef cuts most significantly, due to this finding the second experiment was designed. Colour, texture, cooking loss, and drying were evaluated to assess the number of pulses of PEF treatment on M. longissimus thoracis (LT), M. psoas major (PM), M. semitendinosus (ST), and M. brachiocephalicus (BC). In addition to significant effect on colour and cooking loss, PEF has accelerated the drying process of LT cuts (P &lt; 0.01).

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of pulsed electric field treatment on beef cuts properties: Tenderness, colour, drip loss, pH, electrical conductivity, water activity, cooking losses, drying

  • Popis výsledku anglicky

    The effect of pulsed electric field (PEF) treatment on beef cuts was performed based on two consecutive experiments. In the first experiment, the effect of PEF treatment (100 pulses, 5 μs, 100 Hz) of different voltage intensities (0.5; 0.75; 1.0; 1.5; 2.0; and 4 kV∙cm−1) was evaluated in M. psoas major (PM). A significant effect of treatment on meat colour, texture, drip loss, and electrical conductivity was confirmed (P &lt; 0.01), but no effect on pH value, and water activity. The electrical voltage of 0.75 kV affected the beef cuts most significantly, due to this finding the second experiment was designed. Colour, texture, cooking loss, and drying were evaluated to assess the number of pulses of PEF treatment on M. longissimus thoracis (LT), M. psoas major (PM), M. semitendinosus (ST), and M. brachiocephalicus (BC). In addition to significant effect on colour and cooking loss, PEF has accelerated the drying process of LT cuts (P &lt; 0.01).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Innovative Food Science and Emerging Technologies

  • ISSN

    1466-8564

  • e-ISSN

    1878-5522

  • Svazek periodika

    89

  • Číslo periodika v rámci svazku

    103482

  • Stát vydavatele periodika

    BE - Belgické království

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    1-8

  • Kód UT WoS článku

    001099949600001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85171580853