Reformulace pekařských výrobků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F23%3A43927424" target="_blank" >RIV/60461373:22330/23:43927424 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Reformulace pekařských výrobků
Popis výsledku v původním jazyce
Reformulace pekařských výrobků, konkrétně úprava recepturního složení a využití modifikovaných technologických postupů, je jedním ze současných výživových trendů při výrobě chleba a pečiva. Vývoj reformulovaných potravin se sníženým obsahem soli, cukru a tuku, vývoj potravin s nižším glykemickým indexem a sníženou energetickou hodnotou se zachováním původního charakteru výrobku, je důležitý z důvodu ochrany a udržení zdraví vybraných skupin populace zejména dětí a dospívajících. V rámci příspěvku budou prezentovány druhy reformulací pekařských výrobků a možnosti jejich řešení v pekárenské praxi.
Název v anglickém jazyce
Reformulation of bread and bakery products
Popis výsledku anglicky
The reformulation of bakery products, specifically the change of recipe and the use of modified technological processes, is one of the current nutritional trends in the production of novel bread and bakery products. The development of reformulated foods with reduced salt, sugar and fat content, the development of foods with a lower glycaemic index and reduced energy value, while maintaining the original character of the product, is important in order to protect and maintain the health of selected population groups, particularly children and adolescents. Types of bakery products reformulations and the possibilities of their solution in bakery practice will be presented.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910100" target="_blank" >QK1910100: Vliv reformulace na trvanlivost a fyzikálně-chemické vlastnosti potravinářských výrobků</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů