Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kontaminace nealkoholických nápojů nežádoucími acidotolerantními octovými bakteriemi.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F23%3A43928482" target="_blank" >RIV/60461373:22330/23:43928482 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22330/23:43928484

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kontaminace nealkoholických nápojů nežádoucími acidotolerantními octovými bakteriemi.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Průmyslově vyráběné nealkoholické nápoje představují výrobky obecně zdravotně mikrobiologicky bezpečné a jakostní. Čas od času se však při jejich výrobě vyskytnou problémy s mikrobiální kontaminací. Často jde o kontaminaci nežádoucími octovými bakteriemi vykazujícími acidotolerantní vlastnosti, které se projevují tolerancí k nízkým hodnotám pH. Cílem práce je zjištění tolerance nežádoucích octových bakteri ke kyselině octové s využitím potenciálu laboratorního bioreaktoru RTS-1C (BioSan, LVA). Experimentálně bylo testováno 9 kmenů octových bakterií (1× Gluconacetobacter sp., 2× Komagataeibacter spp., 5× Gluconobacter spp., 1× Kozakia sp.). U kmenů byla zjišťována růstová aktivita a tolerance ke kyselině octové, s využitím klasických i moderních mikrobiologických metod. Bylo zjištěno, že kmeny rostly dobře v/na Sabouraudově bujónu/agaru se 4,0 hm. % glukózy (dále jen bujón SB/agar SA) při teplotě 25 °C nebo 30 °C po dobu 48 h (platilo pro bujón SB) či 72 h (platilo pro agar SA) během aerobních kultivací. Kmeny dosahovaly na agaru SA výsledných počtů buněk v rozmezí řádů 106–108 KTJ.ml-1. Kmeny byly dále podrobeny zjištění tolerance k různým přídavkům kyseliny octové (0-1,50 obj. %), v bujónu SB při teplotě 25 °C nebo 30 °C po dobu 72 h aerobních kultivací, na laboratorním bioreaktoru RTS-1C (BioSan, LVA). Mezi kmeny, které vykazovaly nejvyšší toleranci ke kyselině octové (o koncentraci 1,25 obj. % včetně), patřily: Gln. albidus CCM 2365, Gla. liquefaciens CCM 3621 a Kozakia baliensis CCM 7137. Naopak mezi kmeny, které vykazovaly nejnižší toleranci ke kyselině octové (o koncentraci 0,75 obj. % včetně) patřily: Gln. cerinus CCM 1806T, Gln. oxydans CCM 1772, Gln. oxydans CCM 3618, Kom. hansenii CCM 1808 a Kom. xylinus CCM 3611T.Výsledky této práce mohou být využitelné při výrobě nealkoholických nápojů, zejména při eliminaci nežádoucích acidotolerantních octových bakterii, v úzké součinnosti se systémy řízení jakosti.

  • Název v anglickém jazyce

    Contamination of non-alcoholic beverages by undesirable acid-tolerant acetic acid bacteria.

  • Popis výsledku anglicky

    Industrially produced non-alcoholic beverages are generally microbiologically safe and high-quality products. However, from time to time, problems with microbial contamination occur during their production. It is often a case of contamination by undesirable acetic acid bacteria exhibiting acid-tolerant properties, which are manifested by tolerance to low pH values. The aim of this work is to determine the tolerance of undesirable acetic acid bacteria to acetic acid using a potential of the laboratory bioreactor RTS-1C (BioSan, LVA). Nine strains of acetic acid bacteria were tested experimentally (1× Gluconacetobacter sp., 2× Komagataeibacter spp., 5× Gluconobacter spp., 1× Kozakia sp.). The growth activity and tolerance of acetic acid bacteria to acetic acid were determined, using classical and modern microbiological methods. It was found, that the strains grew well in/on Sabouraud&apos;s broth/agar with 4.0 w/w % of glucose (hereinafter referred to as SB broth/SA agar) with the temperature of 25 °C or 30 °C for 48 h (this applied to SB broth) or 72 h (this applied to SA agar) during aerobic cultivations. The strains reached the final cell counts in the range of 106–108 CFU·ml-1 on the SA agar. Further, the strains were subjected to tolerance to acetic acid with different additives (0-1.50 v/v %), in the SB broth at the temperature of 25 °C or 30 °C for 72 h during aerobic cultivations, on the laboratory bioreactor RTS-1C (BioSan, LVA). Among the strains that belong to the highest tolerance to acetic acid (about the concentration of 1.25 v/v % inclusive) were: Gln. albidus CCM 2365, Gla. liquefaciens CCM 3621 and Kozakia baliensis CCM 7137. Among the strains that belong to the lowest tolerance to acetic acid (about the concentration of 0.75 v/v % inclusive) were: Gln. cerinus CCM 1806T, Gln. oxydans CCM 1772, Gln. oxydans CCM 3618, Kom. hansenii CCM 1808 and Kom. xylinus CCM 3611T. The results of this work can be used in the production of non-alcoholic beverages, especially during elimination of undesirable acetic acid bacteria exhibiting significant acid-tolerant properties, in close cooperation with quality control systems.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40101 - Agriculture

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1710156" target="_blank" >QK1710156: Nové přístupy a metody analýzy pro zajištění kvality, bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti sýrů, optimalizace jejich výroby a zefektivnění procesů hygieny a sanitace při současném snížení zátěže životního prostředí odpadními vodami</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů