Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Měření teploty

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22340%2F17%3A43913237" target="_blank" >RIV/60461373:22340/17:43913237 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Měření teploty

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Je uveden přehled funkčních principů využívaných při provozním měření teploty. Ve skupině dotykových snímačů teploty jsou zařazeny: teploměry dilatační, teploměry termoelektrické a odporové snímače teploty. Jsou popsány způsoby zpracování signálů elektrických teploměrů, způsoby zabudování provozních teploměrů do teploměrných jímek a do technologických aparatur. Popsána jsou i zařízení pro kalibraci dotykových snímačů teploty. Další část je věnována bezdotykovému měření teploty ? jsou uvedeny teoretické základy bezdotykového měření teploty a podrobně je popsáno uspořádání IČ teploměru a termokamery. Jsou diskutovány vlivy působící při bezdotykovém měření teploty a je popsána metodika termografického měření. V závěru jsou uvedeny možnosti využití IČ teploměrů a termokamer pro praktická měření.

  • Název v anglickém jazyce

    Temperature measurement

  • Popis výsledku anglicky

    The chapter provides an overview of the functional principles used in process temperature measurement. In the part Contact thermometers are included: filled thermal systems, thermocouples and resistance temperature sensors. There are described methods for signal processing of electrical thermometers, ways of installation of temperature sensors into the thermowell and technological apparatus. Also devices for calibration of contact temperature sensors are described. Next part is devoted to non-contact temperature measurement - are given theoretical foundations of contactless temperature measurement and arrangement IR thermometers and thermal imagers is described in detail. Influences during non-contact temperature measurement are discussed and the methodology of thermographic measurement is described. At the end there are possibilities of applications IR thermometers and thermal cameras for practical measurements.

Klasifikace

  • Druh

    C - Kapitola v odborné knize

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    20205 - Automation and control systems

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název knihy nebo sborníku

    Měření a řízení chemických, potravinářských a biotechnologických procesů

  • ISBN

    978-80-7418-283-9

  • Počet stran výsledku

    51

  • Strana od-do

    109-159

  • Počet stran knihy

    1200

  • Název nakladatele

    Key Publishing s.r.o.

  • Místo vydání

    Ostrava

  • Kód UT WoS kapitoly