Měření teploty
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22340%2F17%3A43913237" target="_blank" >RIV/60461373:22340/17:43913237 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Měření teploty
Popis výsledku v původním jazyce
Je uveden přehled funkčních principů využívaných při provozním měření teploty. Ve skupině dotykových snímačů teploty jsou zařazeny: teploměry dilatační, teploměry termoelektrické a odporové snímače teploty. Jsou popsány způsoby zpracování signálů elektrických teploměrů, způsoby zabudování provozních teploměrů do teploměrných jímek a do technologických aparatur. Popsána jsou i zařízení pro kalibraci dotykových snímačů teploty. Další část je věnována bezdotykovému měření teploty ? jsou uvedeny teoretické základy bezdotykového měření teploty a podrobně je popsáno uspořádání IČ teploměru a termokamery. Jsou diskutovány vlivy působící při bezdotykovém měření teploty a je popsána metodika termografického měření. V závěru jsou uvedeny možnosti využití IČ teploměrů a termokamer pro praktická měření.
Název v anglickém jazyce
Temperature measurement
Popis výsledku anglicky
The chapter provides an overview of the functional principles used in process temperature measurement. In the part Contact thermometers are included: filled thermal systems, thermocouples and resistance temperature sensors. There are described methods for signal processing of electrical thermometers, ways of installation of temperature sensors into the thermowell and technological apparatus. Also devices for calibration of contact temperature sensors are described. Next part is devoted to non-contact temperature measurement - are given theoretical foundations of contactless temperature measurement and arrangement IR thermometers and thermal imagers is described in detail. Influences during non-contact temperature measurement are discussed and the methodology of thermographic measurement is described. At the end there are possibilities of applications IR thermometers and thermal cameras for practical measurements.
Klasifikace
Druh
C - Kapitola v odborné knize
CEP obor
—
OECD FORD obor
20205 - Automation and control systems
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název knihy nebo sborníku
Měření a řízení chemických, potravinářských a biotechnologických procesů
ISBN
978-80-7418-283-9
Počet stran výsledku
51
Strana od-do
109-159
Počet stran knihy
1200
Název nakladatele
Key Publishing s.r.o.
Místo vydání
Ostrava
Kód UT WoS kapitoly
—