Měření provozních veličin v cukrovarnictví: Měření složení plynných směsí (část 2.)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22340%2F19%3A43917926" target="_blank" >RIV/60461373:22340/19:43917926 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.cukr-listy.cz/on_line/2019/PDF/282-286.pdf" target="_blank" >http://www.cukr-listy.cz/on_line/2019/PDF/282-286.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Měření provozních veličin v cukrovarnictví: Měření složení plynných směsí (část 2.)
Popis výsledku v původním jazyce
V příspěvku jsou popsány fotometrické analyzátory, které lze využít pro měření koncentrace plynných směsí v provozech cukrovarnického průmyslu. Stručně je vysvětlena základní funkce fotometru a podrobně jsou popsána různá uspořádání bezdisperzních infračervených analyzátorů. Dále je popsán infračervený modul s interferenčními filtry, který je využíván u přenosných přístrojů. V závěrečné části článku je vysvětlena funkce moderních analyzátorů s laditelným diodovým laserem. U každého popsaného typu fotometru jsou uvedeny příklady vybraných komerčně dostupných analyzátorů a jejich funkční vlastnosti.
Název v anglickém jazyce
Measurement of Process Variables in Sugar Industry: Composition Measurement of Gaseous Mixtures (part 2)
Popis výsledku anglicky
The paper describes photometric analyzers that can be used for the measurement of the concentration of gaseous mixtures in sugar factories. The basic functions of the photometer are briefly explained. Various configurations of non-dispersive infrared analyzers are described in detail. An infrared module with interference filters that is used in portable devices is also described. The final part of the paper explains the function of modern analyzers with tunable diode laser. Examples of selected commercially available analyzers and their functional properties are presented for each type of photometer whose function has been described in the paper.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
20205 - Automation and control systems
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Listy cukrovarnické a řepařské
ISSN
1210-3306
e-ISSN
—
Svazek periodika
135
Číslo periodika v rámci svazku
7-8
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
"282–286"
Kód UT WoS článku
000480305200011
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85071144222