Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Shelf life prolongation of fresh strawberries by nonthermal plasma treatment

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22340%2F21%3A43923274" target="_blank" >RIV/60461373:22340/21:43923274 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22340/22:43923274 RIV/00216208:11110/22:10434589

  • Výsledek na webu

    <a href="https://ifst.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/jfpp.16150" target="_blank" >https://ifst.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/jfpp.16150</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1111/jfpp.16150" target="_blank" >10.1111/jfpp.16150</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Shelf life prolongation of fresh strawberries by nonthermal plasma treatment

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The action of nonthermal atmospheric air plasma, producing the rich amount of reactive particles from surrounding air, on strawberries microbial decontamination was investigated. The plasma produced by the multipoint AC corona discharge fed by a Tesla coil and applied on strawberries leads to a substantial reduction of microbial load without influencing the sensory properties like taste and color. After the plasma treatment, the strawberries stored in conditions similar to the store remained healthy in appearance for up to 4 days longer. Although the number of healthy untreated strawberries decreased in 1 day under 80%, the number of treated ones remained over 80% up to 4 days of storage. Novelty impact statement Plasma treatment significantly reduced the microbial contamination of strawberries. Plasma significantly prolonged the shelf life of strawberries. Plasma neither influenced the sensory properties nor the color of exposed strawberries.

  • Název v anglickém jazyce

    Shelf life prolongation of fresh strawberries by nonthermal plasma treatment

  • Popis výsledku anglicky

    The action of nonthermal atmospheric air plasma, producing the rich amount of reactive particles from surrounding air, on strawberries microbial decontamination was investigated. The plasma produced by the multipoint AC corona discharge fed by a Tesla coil and applied on strawberries leads to a substantial reduction of microbial load without influencing the sensory properties like taste and color. After the plasma treatment, the strawberries stored in conditions similar to the store remained healthy in appearance for up to 4 days longer. Although the number of healthy untreated strawberries decreased in 1 day under 80%, the number of treated ones remained over 80% up to 4 days of storage. Novelty impact statement Plasma treatment significantly reduced the microbial contamination of strawberries. Plasma significantly prolonged the shelf life of strawberries. Plasma neither influenced the sensory properties nor the color of exposed strawberries.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10305 - Fluids and plasma physics (including surface physics)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Food Processing and Preservation

  • ISSN

    0145-8892

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    Neuveden

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2021

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    "e16150"

  • Kód UT WoS článku

    000720565600001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85119443839